Justícia i Pau manté un interès en el fenomen dels moviments migratoris, especialment aquells que tenen en la societat catalana el seu punt d'acollida. La comissió de Migracions i diversitat pretén promoure decisions polítiques i actituds ciutadanes que afavoreixin la cohesió social, la convivència, el bon acolliment i el respecte dels drets humans de les persones immigrades.

La comissió és un espai de reflexió permanent sobre els reptes i l’actualitat de les migracions i els refugiats a Catalunya i al món, per anar fixant el discurs propi de Justícia i Pau.

Els seus objectius són sensibilitzar i incidir públicament des de Justícia i Pau en relació a aquesta temàtica, des de la defensa dels drets humans i la promoció de la convivència, la pau i la integració social.

Per tal d'acomplir aquests objectius, Justícia i Pau organitza trobades i conferències en escoles, associacions i parròquies. A més, la comissió (coordinadament amb altres associacions) fa arribar informacions, crítiques i propostes als diferents poders públics.

Així mateix, la comissió representa Justícia i Pau en plataformes d’ONG sobre el tema (especialment la Plataforma d'entitats cristianes amb la immigració), als mitjans de comunicació, espais de participació, etc.

 

Què pots fer com a membre de la comissió?

  • Organitzar actes en favor de les persones refugiades, immigrants, etc. en els diferents territoris on està present Justícia i Pau.
  • Participar en les diferents campanyes o activitats de sensibilització (organització de jornades, conferències, elaboració de materials, etc.), divulgant els nostres materials.
  • Organitzar xerrades sobre el fet migratori i de les persones refugiades a escoles, parròquies, etc., juntament amb la Plataforma d'Entitats Cristianes amb la Immigració.
  • Visitar les diferents comunitats musulmanes de Catalunya i invitar-les a les nostres reunions, activitats, en vistes a crear lligams, anar construint la convivència entre diferents cultures i religions, afavorir el coneixement i evitar ignoràncies i prejudicis.
  • Publicar periòdicament articles d’opinió en la web i butlletins de Justícia i Pau, així com en mitjans de comunicació.

La comissió es reuneix a la seu de Justícia i Pau.

Per integrar-s’hi, podeu escriure a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Plataforma d'Entitats Cristianes per a la Immigració

Aquesta plataforma, creada l'any 2005 i formada per una vintena d'entitats cristianes amb seu a Barcelona, té els següents objectius:

  • Crear a Barcelona una xarxa de solidaritat, intercanvi i coordinació d'entitats cristianes davant dels reptes que planteja la immigració.
  • Reflexionar conjuntament sobre les dimensions del fenomen migratori en la nostra societat (legals, econòmiques, polítiques, laborals, culturals, educatives...) i en l'església (pastorals, organitzatives...).
  • Ser una veu pública d'església, especialitzada i el més representativa possible sobre la immigració.

La Plataforma es reuneix mensualment a la seu de Justícia i Pau i és oberta a altres entitats o col·lectius cristians (associacions, moviments, parròquies...) que hi vulguin participar.

Actualment, les entitats que en formen part són: ACAT, Acció Catòlica Obrera (ACO), Càritas de Barcelona, Cintra-Benallar, Con-Vi-Vim, Comunitats de vida cristiana a Catalunya, Cristianisme i Justícia, Cristians pel Socialisme, Delegació diocesana de Pastoral Obrera, Delegació diocesana de Pastoral Social, Ekumene (Centre Social Domingo Solà), Equip de pastoral obrera de Badalona, Fundació Escola Cristiana, Fundació Migra-Studium, Fundació Salut Alta, Germandat Obrera d'Acció Catòlica (GOAC-HOAC), Grup de Juristes Roda Ventura, Interculturalitat i Convivència, Joventut Obrera Cristiana (JOC), Justícia i Pau, Moviment de professionals catòlics de Barcelona, Parròquia de Santa Maria del Pi, Religioses en Barris Obrers, Unió de Religiosos de Catalunya (URC), Bayt-al-Thaqafa iIniciatives Solidàries.

 

Algunes webs i documents d'interès

Organització Internacional per a les Migracions (OIM)

Comissió Catòlica Internacional per a les Migracions

Comissió Episcopal de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola

Missatge de Francesc I amb motiu de la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat 2015

Missatge de Francesc I amb motiu de la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat 2016

Missatge de Francesc I amb motiu de la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat 2017

Missatge de Francesc I amb motiu de la Jornada Mundial de l'Emigrant i el Refugiat 2018