LOGO Justicia i PauEl passat dia 14 de febrer va morir, als 78 anys, en Joaquim de Nadal i Caparà (1940-2019), qui fou el primer director de Justícia i Pau de Barcelona entre 1968 i 1970, en una etapa de grans dificultats.

Joaquim de Nadal va ser nomenat director del recentment creat Secretariat de Justícia i Pau (anys més tard, associació Justícia i Pau) el mes de maig de 1968, amb l’encàrrec de posar les bases i engegar les activitats de l’entitat, que tenia aleshores la seva primera seu en els locals de l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona (ICESB).

En aquell moment, la Comissió Permanent de l’entitat era per formada per: Josep Vives (HOAC) Antoni Bascompte (ICESB), Ramon García Nieto (Associació Catòlica de Dirigents i Caritas), Josep Roca Vilaseca (Agermanament), Manuel Vigil (Editorial Catòlica), Llorenç Gomis (director de El Ciervo), Miquel Juncadella (ACO), Josep Maria Fornés (Associació Catòlica de Dirigents) i, com a consiliari, Mn Josep Boix, així com, en qualitat d’assessor, Josep Maria Vilaseca i Marcet.

Una de les primeres accions va ser la participació, l’estiu de 1968, en un Congrés internacional sobre la pobresa, organitzat per l’entitat catòlica Pax Romana Internacional als EUA, al qual hi van participar el mateix De Nadal i Josep Maria Vilaseca. El congrés va permetre establir contactes amb entitats de molts diversos països i va determinar que, des de l’aleshores, Justícia i Pau hagi dedicat una especial atenció a aquesta matèria. D’aquesta preocupació van sorgir, anys més tard, iniciatives tan importants com la primera campanya pel 0,7, la Comissió Quart Món o la Plataforma pel Dret a l’Habitatge, entre d’altres.

També en el mateix mandat de Joaquim de Nadal es va establir la col·laboració amb diferents mitjans de comunicació per la publicació d’articles d’opinió des de la perspectiva de Justícia i Pau. D’altra banda, l’any 1969 es va acordar la incorporació a l’entitat d’un grup de dones procedents del CICF (Cercle d’Influència Catòlica Femenina), que van fer-hi de seguida una gran aportació (Rosa Griso, Rosa Monegal, Maria Lluïsa Caparà i Lluïsa Guarro). Cap al final del seu mandat, l’entitat es va traslladar a l’edifici de la Casa de l’Església, del carrer Rivadenyera 6, on va romandre fins a l’any 2013.

Joaquim de Nadal va deixar la direcció de Justícia i Pau el febrer de 1970 i va dedicar-se posteriorment a la política. Va ser regidor a l’ajuntament de Barcelona entre 1983 i 1999 pel PSC i va assumir tasques en el govern municipal, com a segon tinent d’alcalde, regidor de districte i com responsable en diferents àrees. També va responsable del Gabinet de la Presidència de la Diputació de Barcelona i secretari general de la Presidència de la Generalitat de Catalunya.

Des de Justícia i Pau volem expressar el nostre agraïment per la seva dedicació i la seva tasca en favor de l’entitat en uns moments tan decisius, així com el nostre condol i solidaritat amb la seva família per aquesta pèrdua.