logo justicia pau europaLa Conferència Europea de les Comissions de Justícia i Pau (Justícia i Pau Europa) va celebrar el seu workshop internacional i assemblea general de l'11 al 14 d'octubre de 2019 a Bratislava. Delegats de vint-i-una comissions de Justícia i Pau eren presents a la capital de Bratislava. Molt ben organitzat per la comissió eslovaca de Justícia i Pau, el workshop internacional es va centrar en els “Reptes de la solidaritat: viure junts a Europa trenta anys després de la caiguda del Teló d’Acer”1. Entre els punts de l’ordre del dia de l’assemblea general: les eleccions i les polítiques de salvaguarda.

En el transcurs de l'assemblea general, els delegats van elegir un nou comitè executiu. La Cecile Dubernet (França), en Daniel Darmanin (Malta) i en Marek Misak (Eslovàquia) van ser elegits per un primer mandat de tres anys. S’uneixen a la Isabel Cuenca (Espanya) i l’Arnaud Gorgemans (Bèlgica francòfona), els quals van ser reelegits. Maria Hammershoy, de Dinamarca, va ser elegida nova vicepresidenta. Ella substitueix a la professora Ingeborg Gabriel, d'Àustria. L’Stefan Lunte va ser reelegit secretari general.

En el seu primer informe anual, el bisbe Noel Treanor (diòcesi de Down i Connor, Irlanda del Nord), president de Justícia i Pau Europa des del 2018, va animar la xarxa a participar en la propera “Conferència sobre el Futur d’Europa” [Conference on the Future of Europe], la qual va ser anunciada el passat mes de juliol per la presidenta electa de la Comissió Europea, na Ursula von der Leyen. El bisbe Treanor també va animar els activistes de Justícia i Pau a promoure el multilateralisme com la forma més prometedora d’afrontar les desigualtats globals i de reformar un sistema econòmic fraudulent.

L'assemblea general va rebre un informe de l'assemblea especial del Sínode de Bisbes per a la Regió panamazònica, actualment activa a Roma. També va renovar el seu suport a un mecanisme vinculant sobre drets humans i empreses multinacionals. Els representants de les comissions europees de Justícia i Pau van donar llum verda a la creació d'una “Aliança Europea de Laudato Si’” (ELSi´A) amb altres organitzacions catòliques. A més, van adoptar un document amb motiu de l’acció concertada de Justícia i Pau d’Europa pel 2020, sobre el Bé Comú dels Mars. A través l'acció concertada anual, les comissions nacionals de justícia i pau cooperen cada any en relació amb un tema específic.

Finalment, els delegats de l'assemblea general de Justícia i Pau Europa van adoptar una declaració de polítiques de salvaguarda amb un compromís ferm de “crear i mantenir un entorn segur i de protecció en les seves (reunions) i activitats” i així contribuir “a fer que l'Església sigui un lloc segur i de salvaguarda d’una responsabilitat compartida.

Contacte de premsa: Stefan Lunte (0033/680179422, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


1Declaració final del Workshop internacional, disponible en català a: http://www.justiciaipau.org/85-portada/2499-declaracio-final-de-la-trobada-europea-de-justicia-i-pau-a-bratislava

En anglès: http://www.juspaxeu.org/en/dokumente/Final-Decl-2019-BA-EN.pdf