Aquest dimarts 11 de febrer l'Església celebra, des de fa 28 anys, la Jornada Mundial del Malalt. Ens en volem fer ressò i, especialment aquest dia, convidar-nos a fer present en els nostres cors a totes aquelles persones que viuen en un estat de malaltia, de dolor, de patiment, de pèrdues de capacitats, d'incerteses, de soledat, etc.

Fàcilment el nostre pensament s'adreçarà a les persones grans i als adults. Sembla lògic, però enguany volem fer present a la infància malalta.

Per les dades de l'Enquesta de Salut de 2018, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, podem saber que un 13% dels infants entre 0 i 14 anys pateix una malaltia o un problema de salut crònic o de llarga durada, un 3,5% estan limitats per dur a terme activitats de la vida diària i un 2,3% té discapacitat o limitació greu. I caldria afegir el nombre cada cop més elevat d'infants que viuen amb problemes de salut mental.

Milers d'infants pateixen una malaltia que modifica la seva vida. La seva infància no és la que un interpreta com a infància: vitalitat, joc, alegria, escola, moviment, diversió, relacions amb altres infants, aire lliure, esports... El món d'alguns infants malalts es redueix, i per a aquells que pateixen una malaltia crònica o de llarga durada, l'agenda està centrada en les visites mèdiques, les proves, les hospitalitzacions, el dolor i la inseguretat pel futur.

I no és només l'infant qui ho viu, tot el seu entorn familiar s'afecta per aquesta situació: com ho pot viure un pare o una mare que el que ha desitjat sempre ha estat el millor pel seu fill? I els germans que potser no entenen per què el seu germà està malalt? I els avis i les àvies? I els companys de l'escola o de l'institut? I els de l'esplai? O els...?

Potser és un bon dia per a aturar-nos a reflexionar com ens posicionem davant aquestes situacions que tal vegada no tenim massa lluny del nostre entorn.

Maria Urmeneta
Membre del Grup de Treball en drets de la infància de Justícia i Pau

 

(Imatge de Lets Eat)