Un dia després de l’assassinat del mossèn catòlic Jacques Hamel a mans de dos integrants de Daeix, a l’església de Saint-Etienne-du-Rouvray, el president francès ha convocat els representants dels cultes majoritaris a l’Elisi, que han manifestat el total rebuig davant els fets i la unitat enfront el terrorisme.

Ahir el president Hollande va declarar que “atacar una església i matar un mossèn és profanar la República”. El mossèn Jacques Hamel mantenia una bona relació amb l’imam Mohammed Karabila, president del consell regional del culte musulmà a l’Alta Normandia, qui plora el seu amic i se sent “horroritzat per la seva mort”. Segons el Diari Ara, és el primer cop que Daeix aconsegueix perpetrar un atac en un temple religiós francès.


A primera hora d’avui, els representants dels cultes majoritaris han fet una roda de premsa posterior a la reunió amb el president de la República i el ministre de l’interior a l’Elisi. Tots ells han compartir el rebuig als atacs terroristes i la idea d’unitat per fer-hi front.
En nom dels catòlics, el Cardenal  i arquebisbe de París, Mn. André Vingt-Trois ha manifestat  que “els catòlics no han de perdre la fe” i ha remarcat que “ens hem de mantenir tots junts en l’esperança”.


L’Ahmet  Ogras, vicepresident del Consell francès del culte musulmà, ha comunicat a "l’Església Catòlica tota la nostra compassió”  fent una crida a “l’autocontrol, la resistència i la unitat”. També ha fet un recordatori de la importància del diàleg entre religions per “avançar cap al rencontre i el diàleg” ja que “la unitat és la condició per la victòria contra Daeix”. Finalment, ha matisat amb convenciment que “Daeix perdrà”.


El rector de la Gran Mesquita de París, en Dalil Boubakeur, ha dit que “tots els musulmans de França rebutgen de la manera més formal” aquests fets. El rector ha manifestat “el dol profund en nom dels musulmans de França” i ha dit que aquests fets són “contraris a tot l’ensenyament de la nostra religió”  ja que “l’atemptat a una persona i la matança d’un mossèn són un sacrilegi i una blasfèmia a l’Alcorà”. A més, el rector de la Gran Mesquita de París també ha suggerit una “reforma” de les “institucions” de l’Islam a França, doncs espera que “serà l’hora pels musulmans de prendre consciència del que va malament amb aquesta visió mundial de l’Islam i que els musulmans de França tinguin la iniciativa d’una formació dels nostres religiosos molt més atenta i per tant un sentit també de certa reforma en les nostres institucions”

Aquesta tarda, a un quart de set, se celebrarà una missa d’homenatge al mossèn Jacques Hamel, a la catedral de Notre-Dame de París.

Podeu veure les declaracions dels representants al següent link del canal i-Télé: http://bcove.me/6qhqollj

Font: Le Figaro, Le Parisien i Diari Ara.

 

Anna Sangrà @anna_sangra