Laura Ribera EdO

Article d'opinió de la Laura Ribera Barniol, membre de Justícia i Pau Barcelona, que ens envia des d’Uppsala, Suècia.

Liberté, égalité, fraternité?


Quan aquest article es publiqui França ja haurà celebrat els comicis de la segona volta de les eleccions Presidencials. Malgrat que la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, tenia, segons les enquestes, poca probabilitat de guanyar, el to de les seves declaracions no han deixat indiferent. Independentment del resultat que s’hi haurà obtingut, són aquests missatges xenòfobs i discriminatoris els que, sens dubte, hauran marcat la campanya electoral i aclaparat totes les portades de la premsa.

Des dels sectors més progressistes de la nostra societat ens preocupa que aquests missatges estiguin calant de manera ràpida entre els diferents estrats socials. El focus se centra en el discurs i, com si de la premsa del cor es tractés, analitzem amb tot luxe de detalls cadascuna de les paraules utilitzades per la polèmica candidata. És cert, els missatges que envia a la societat francesa i europea són alarmants. Potser el seu èxit reflecteix el que els seus votants pensen o potser hi ha problemes estructurals més profunds i ara s’ha esquerdat per aquí.

Si el discurs de Marine Le Pen ens preocupa, les paraules de Donald Trump ens enrabien, o els missatges d’altres líders d’arreu ens exalten, és hora de parar-nos i reflexionar-hi. Les seves paraules porten a l’acció de milers de votants, però, i si les nostres accions ens duen algun dia a generar aquests discursos? Si creiem en el missatge de llibertat, igualtat i fraternitat, només cal que mirem al nostre voltant; a casa potser hi ha algú que ens necessita. Al nostre bloc de pisos hi ha un veí o veïna que passa les tardes desacompanyades, o potser n’hi ha un altre que no té accés a la informació que ha enviat l’ajuntament perquè no la pot traduir.

Al sortir de casa ens trobem que a la vorera hi ha una llamborda esquerdada i el següent vianant té la mobilitat reduïda i s’hi podria entrebancar. I si seguim caminant pel nostre entorn, hi trobarem petits desequilibris, de vegades fins i tot difícils de percebre, que faran per algunes persones el dia un xic més desigual, menys lliure. Tornem a casa i posem les notícies, hi fan els esports i parlen d’una cursa de bicicletes pel desert, hi competeixen homes i dones, però les imatges només mostren els competidors masculins. Acaben els titulars informatius amb el discurs de les eleccions de diumenge i ens preguntem com pot ésser que un discurs com el de la Le Pen hagi passat a la segona volta de les eleccions franceses. Quan som al llit recapitulem tot el que hem viscut al llarg del dia i ens adonarem que la pràctica de la llibertat, la igualtat i la fraternitat també són les micro-situacions del nostre dia a dia. Si en som conscients i les combatem amb accions, arribarem a canviar els discursos al nostre entorn. 

Laura Ribera Barniol