Justícia i Pau treballa activament en sensibilitzar i informar la ciutadania i contribuir a crear una opinió pública cada cop més favorable al respecte dels drets humans fonamentals, individuals i col·lectius, a la cultura de la pau i el desarmament, a la lluita contra la pobresa i l'exclusió social i en favor del desenvolupament sostenible dels pobles.

Això ho fa impartint conferències, organitzant congressos i seminaris, editant informes, materials pedagògics i exposicions o participant en els mitjans de comunicació. Igualment, desenvolupa accions continues de pressió política per promoure l'aplicació de mesures governamentals amb aquests mateixos objectius, incidint sobre els partits polítics i les institucions públiques locals, nacionals, estatals i internacionals.

El gruix de les seves activitats són impulsades per les diferents comissions de treball formades per voluntaris, que s'ocupen de diveres àrees temàtiques (actualment són les comissions de Drets Humans, Relacions Nord-Sud, Migracions i diversitat, Justícia i salut, Dret a l'habitatge, Comunicació, Ecologia i Justícia i Presons) o que actuen en diferents localitats (Maresme, Badalona, Terrassa, Sabadell i Sant Just Desvern) o zones de Barcelona (Collblanc i Sagrera).

Història de l'entitat

Justícia i Pau de Barcelona va ser creada l'any 1968, com una manera de respondre i concretar a casa nostra la mateixa iniciativa del Papa Pau VI, el qual, com a fruit del Concili Vaticà II (1962-1965) havia creat l'any 1967 un organisme eclesial dedicat a vetllar pels drets humans. Alhora, amb la creació de la comissió de Justícia i Pau a Barcelona, es pretenia aplegar i reforçar totes les accions ja existents a la diòcesis en defensa del drets humans i la pau.

En els seus primers anys d'existència, en temps de la dictadura, Justícia i Pau tingué com a prioritat la promoció dels drets humans al nostre país i, entre d'altres accions, va encapçalar una campanya contra la pena de mort i va protestar davant dels casos de tortures i actuacions policials abusives, la qual cosa li va comportar un processament al Tribunal d'Ordre Públic. També es va significar especialment en la lluita per l'excarceració de presos polítics i a favor de l'amnistia. Durant la Transició, va pressionar pel reconeixement del dret a l'objecció de consciència i des de llavors va donar suport al moviment d'objecció de consciència.

L'any 1976, Joan Gomis va assumir la direcció de Justícia i Pau i anys més tard (en constituïr-se l'entitat en associació el 1987) va ser nomenat president, càrrec que va ostentar fins a la seva mort (†2001). En Joan Gomis donà un impuls decisiu a l'entitat i ell mateix esdevingué un referent a casa nostra en el treball en favor dels drets humans, la solidaritat, la cultura de la pau i el desenvolupament.

Des de 2002 al maig de 2014 assumí la presidència Arcadi Oliveres.

El 1981, Justícia i Pau va encapçalar la primera campanya en favor del 0,7% del PIB d'ajuda pública als països més necessitats. Va fer campanya contra els blocs militars i contra el comerç d'armes, i va promoure accions conjuntes amb diverses entitats a favor de la condonació del deute extern dels països més pobres.

Justícia i Pau, sota la presidència de Joan Gomis, va jugar un paper decisiu en la promoció de diverses iniciatives col·lectives: la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Federació Catalana d'ONG pels Drets Humans, la Federació Catalana d'ONG per la Pau, el Parlament de la Fraternitat i la Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne.

Durant els anys 90, entre d'altres activitats, l'entitat va promoure una campanya per l'abolició del deute extern dels països més pobres, va realitzar diverses accions a favor del desarmament i contra el comerç d'armes, va promoure accions en defensa del dret a un habitatge digne i es va implicar molt intensament en la defensa dels drets humans de les persones empresonades.

Després de la mort d'en Joan Gomis (2001), el va succeir en la presidència l'Arcadi Oliveres, el qual va donar una gran presència pública a l'entitat amb les seves múltiples conferències i intervencions en mitjans de comunicació. El juny de 2014, després que Arcadi Oliveres renunciés a renovar per un nou mandat, fou elegit com a president l'advocat Eudald Vendrell.

En els últims anys, Justícia i Pau ha desenvolupat campanyes o accions de sensibilització social sobre el fenomen de la immigració i les seves causes, les injustícies i desigualtats de l'actual procés de globalització, el consum responsable, la pobresa a Catalunya, el Tribunal Penal Internacional, la situació de les presons catalanes, la situació a l'Àfrica subsahariana, etc.

Reconeixements
En la seva història, Justícia i Pau ha obtingut, entre d'altres, aquests guardons:

  • Premi per la Pau, de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya (1982)
  • Premi Solidaritat, de l'Institut de Drets Humans a Catalunya (1992)
  • Creu de Sant Jordi, de la Generalitat de Catalunya (1993)
  • Premi Ciutat de Barcelona, en la modalitat de projecció internacional de la ciutat (1995)
  • Premi a la Solidaritat i la Superació, de l'ONCE Catalunya (2001)
  • Premi de l'Associació d'Antics Alumnes i Amics de la Universitat de Lleida (2012)
  • Distinció pública del Departament de Justícia de la Generalitat en reconeixement a l’entitat pel seu servei destacat en l'àmbit dels Serveis Penitenciaris (2016)

Memòries

Memòria breu d'activitats 2018 de Justícia i Pau

Memòria breu d'activitats 2017 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2016 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2015 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2014 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2013 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2012 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2011 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2010 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2009 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2008 de Justícia i Pau

Memòria d'activitats 2007 de Justícia i Pau