Carta de Justícia i Pau Terrassa al Director del Diari de Terrassa publicada el dimarts 19 de novembre.

L'Amazònia, cor biològic del món

Distingit senyor:

L’Amazònia, el cor biològic del món i el nostre pulmó cabdal, és un amplíssim territori supranacional que s’estén per 9 països, amb més de 33 milions d’habitants, dels quals més de dos milions són indígenes, i que des de fa anys es veuen abocats a una cursa cap a una mort lenta però certa, si hom no hi posa remei aviat.

És per això, que davant de les amenaces d’apropiació i de privatització dels béns de la naturalesa, de l’abús que pateixen els indígenes per part d’empreses extractives, de la caça i la pesca preparatòria, dels mega-projectes no sostenibles, de la contaminació, i sobretot, pel canvi climàtic, el Papa Francesc va convocar el Sínode de l’Amazònia que s’ha tancat fa pocs dies, on quasi 300 persones convocades, un terç d’ells experts i convidats especials. Han discutit en profunditat formes i maneres per proposar possibles remeis per salvar a tanta formositat ferida i deformada.

Entre altres temes, s’ha discutit sobre la necessitat de valorar el poble indígena, sobre la preservació de la biodiversitat, i sobre la pastoral indígena i la inculturació. També s’ha demanat una participació més activa de la dona. Tot amb tot, el Sínode dels Bisbes, sinònim de camí, ha generat cert revol mediàtic a causa de les visibles crítiques i fets de grups molt tradicionalistes, i del mateix president del Brasil.

El document final fa una nova crida per salvar el cor biològic del món a partir d’una conversió ecològica, una conversió cultural, una conversió pastoral, una conversió sinodal, i una conversió integral, a la llum de Sant Francesc d’Assis, que va buscar sempre una relació harmoniosa amb la casa comú. És urgent aquesta conversió que faci possible la salvaguarda de l’Amazònia com a cor i pulmó del món.


Ben atentament,
Terrassa, a 12 de novembre de 2019.

Justícia i Pau (Comissió de Terrassa)