logo dilluns drets humans 2015Des de l'any 1998, Justícia i Pau i el Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia (Fundació Lluís Espinal), amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya, organitzem un cicle permanent de conferències amb l'objectiu de donar a conèixer, debatre i reflexionar sobre problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als drets humans arreu del món. L'any 2015 es va incorporar al grup de treball Mans Unides i, el 2017, Càritas Diocesana de Barcelona i el Grup de Juristes Roda Ventura.

Aquestes conferències es fan un dilluns de cada mes i pretenen escoltar experts i persones o organitzacions que actuen en relació amb la realitat objecte de cada sessió.

Totes les sessions tenen lloc a les 19 h, a la seu de Cristianisme i Justícia (C. Roger de Llúria, 13). L'entrada és lliure i no cal inscripció prèvia. Retransmissió en directe a www.cristianismeijusticia.net/en-directe

 

SESSIONS DEL CURS 2019/2020

banner dh 1920 130 setembre

Fa 100 anys del naixement de l’Organització Internacional del Treball (OIT). Volem conèixer i fer-nos ressò els debats i estudis sobre el futur del treball realitzats per aquesta organització amb motiu del centenari. També escoltarem el testimoni de dos col·lectius que representen la realitat de precarietat laboral. Debatrem sobre el futur laboral, especialment per a les persones i col·lectius més vulnerables de la societat.

Ponents:

 • Judith Carreras, consellera de la OIT.
 • Carmen Juares, coordinadora de l’Asociación Mujeres Migrantes Diversas.
 • Núria Soto, representant de Riders x Derechos.

Moderació:

 • Laura Mor, periodista i escriptora.


banner dh 1920 2

4 novembre

Al novembre de 2019 es compleixen 30 anys de la Convenció sobre els Drets dels Infants. En aquesta data, i en un context on les problemàtiques migratòries que pateixen els infants estan a l’agenda política de molts països, cal posar la mirada en com, a Catalunya, estem tractant als infants d’origen migrant, quina acollida, quins espais de socialització i quines oportunitats els hi estem oferint.

Ponents:

 • Sílvia Carrasco, professora de la UAB.
 • Anna Villa, directora de la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA).

Moderació:

 • Aure Farran, coordinadora del suplement AraCriatures del diari Ara.


banner dh 1920 3

2 desembre

Avui dia, les lleis contemplen encara com a càstig principal als delictes la pena de presó, sovint per períodes molts llargs o fins i tot de per vida, afectant milions de persones a tot el món. Ara bé, la llibertat és un dret humà fonamental, vinculat a la mateixa dignitat humana. A més, tots els estudis mostren que l'empresonament, sobretot quan és llarg, produeix perjudicis psicofísics molt greus a la persona i afavoreix l'exclusió social i les desigualtats, malgrat tots els esforços que es fan en favor de la reinserció. És legítim, doncs, recórrer a aquest càstig per prevenir els delictes? Podem reduir l'empresonament i avançar cap a l'aplicació de penes alternatives menys agressives? Podem imaginar un futur sense presons?

Ponents:

 • Iñaki Rivera, director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans i professor de dret penal a la UB.
 • Mercedes García Arán, catedràtica de dret penal, UAB.

Moderació:

 • Pendent de confirmació.


banner dh 1920 4

13 gener

Fenòmens com Salvini, Orban, Bolsonaro, Trump o Vox han irromput en l’escena política arreu del món. L’ascens al poder de l’extrema dreta ha anat acompanyat d’un discurs marcadament retrògrad, que aposta per un retorn a valors pretesament cristians. Aquesta sessió busca profunditzar sobre la instrumentalització del cristianisme que ha servit per justificar autoritarismes i de quina manera és possible donar-li una resposta des de la pròpia religió.

Ponents:

 • Mar Griera, professora de sociologia a la UAB i directora del grup de recerca ISOR.
 • Víctor Codina, Jesuïta. Doctor en teologia, professor a la Universitat Catòlica de Bolivia. Membre de l’equip de Cristianisme i Justícia.

Moderació:

 • Joan Carles Peris, cap de la secció Internacional de TV3.


banner dh 1920 5

3 febrer

Podem relacionar la dignitat amb la mort? De què parlem quan ens referim a la idea de “mort digna”? Són molts els debats i polèmiques obertes que es generen al voltant de l’etapa final de la vida i en aquesta sessió abordarem la qüestió de la mort i el dret a la vida des de perspectives com la bioètica o l’acompanyament en l’etapa final de la vida.

Ponents:

 • Montse Esquerda, metgessa i directora general de l’Institut Borja Bioètica (URL).
 • Ernest Botargues, educador i cap de l’àrea d’acció social de l’Escola Pia. Voluntari d’acompanyament a la mort.

Moderació:

 • ​Mireia Prats, reportera de TV3 i professora de periodisme a Blanquerna.


banner dh 1920 6

2 març

L'existència, tant al Nord com al Sud, d'un sistema patriarcal que discrimina les dones, les situa en una posició d’especial vulnerabilitat davant la pobresa generada pel neoliberalisme imperant. Aquesta situació es caracteritza per unes duríssimes condicions de vida i per la constant violació dels seus drets fonamentals, i es dóna amb major gravetat als països més empobrits del planeta, on el 70% de les persones pobres són dones.

Ponents:

 • Iolanda Fresnillo, sociòloga i membre de la Cooperativa Ekona.
 • Clara Murguialday, economista i consultora especialitzada en gènere i polítiques de cooperació.
 • Patricia Garrido, coordinadora de projectes del sud-est asiàtic de Manos Unidas.

Moderació:

 • Montse Punsoda, periodista de l’arquebisbat de Barcelona.


banner dh 1920 7

20 abril

Més de 30 anys després dels processos de pau que van acabar amb les guerres civils als països de la regió, Amèrica Central pateix una situació on sorgeixen moltes noves formes de violència, relacionades amb l’activitat política, però també amb la criminal. Violències que acaben per cobrar-se la vida de defensors i defensores de drets humans i líders socials o que provoquen fluixes migratoris que sovint són criminalitzats. Cal entendre quina realitat sociopolítica hi ha a la regió, quines són les arrels de la violència i quines polítiques o dinàmiques internacionals, especialment europees, estan contribuint-hi per tal de trobar punts d’incidència a favor dels drets humans des de la nostra societat.

Ponents:

 • Sergio Maydeu, analista i consultor internacional, especialista en la regió d’Amèrica Central.
 • Mercedes Hernandez, presidenta de Mujeres de Guatemala.

Moderació:

 • Majo Siscar, periodista especialitzada en l’Amèrica Central.


banner dh 1920 8

11 maig

L’emergència climàtica ho està canviant tot, i ens dona deu anys per transformar les nostres societats i descarbonitzar-les. La inajornable transició energètica es podrà fer de manera que incrementi les desigualtats i l’autoritarisme, o propiciant un sistema basat en la justícia social i els drets humans. En aquesta sessió reflexionarem sobre com realitzar una transició energètica socialment justa a Catalunya.

Lloc: La Lleialtat Santsenca (C. d’Olzinelles, 31, Barcelona).

 


SESSIONS DEL CURS 2018/2019

banner dh 1819 18 octubre

El dia 7 d’octubre se celebra la Jornada Mundial Pel Treball Decent. El proper 2019 farà 100 anys de l’aprovació de la jornada laboral de 8 hores a Espanya. Des d’aleshores s’han produït molts avenços en els drets laborals, però en els últims anys, el món laboral s’ha precaritzat. La riquesa s’ha concentrat, el treball informal s’expandeix i està mal remunerat i la revolució digital ens augura un futur amb menys llocs de feina i mal repartits. Quin model econòmic és necessari en ple segle XXI per tal de garantir el dret a un treball digne i decent per a tothom? És viable repartir la feina disponible mantenint tots els drets?

Ponents:

 • Paco Ramos, director d’Estratègies per al Foment de l’Ocupació de Barcelona Activa.
 • Alba Hierro, coordinadora de la FESC (Fira d’Economia Solidària de Catalunya) i tècnica de “Pam a Pam” (Mapa col·laboratiu de l’Economia Social i Solidària a Catalunya).

Moderació:

 • Pendent de confirmació.

 

banner dh 1819 2

5 novembre

Anar al centre de salut, accedir al sistema educatiu, llogar un pis, trobar feina o, simplement, sortir de casa amb tranquil·litat, són activitats que són gairebé impossibles per a una gran part de la població procedent d’altres països. S’ha creat una ciutat invisible, formada per aquelles persones que no veiem, que no existeixen per al sistema, a les que no reconeixem drets bàsics i a les que condemnem a viure en la constant vulneració de drets.

Ponents:

 • Gemma Pinyol, directora de polítiques migratòries i diversitat a Instrategies i investigadora associada del GRITIM-UPF.
 • Florencia Brizuela, membre d’Encierro Migrante, grup que denuncia el racisme i reclama els drets de les persones refugiades i migrades a l’Estat espanyol.

Moderació:

 • Sònia Pau, periodista especialitzada en temes socials i membre de la cooperativa Almena Cooperativa Feminista.

 

banner dh 1819 3

3 desembre

En els darrers temps s’ha produït en el nostre país una important regressió pel que fa al respecte a les llibertats civils i polítiques essencials en una democràcia: llibertat ideològica, d’expressió i reunió en l’espai públic, els drets de participació política… Les recents reformes del Codi Penal o de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana (la denominada “Llei mordassa”), polítiques governamentals i decisions judicials, han suposat una greu vulneració d’aquests drets fonamentals, mitjançant la repressió sobre entitats, líders socials i polítics, artistes i altres ciutadans i un preocupant deteriorament de la qualitat democràtica del nostre sistema polític. Quines són les causes i les dimensions d’aquesta involució? Quines en poden ser les conseqüències? Com caldria fer-hi front?

Ponents:

 • Mercedes García Aran, catedràtica de Dret Penal de la UAB.
 • Albert Elfa, periodista i director de documentals al “Sense Ficció” de TV3.

Moderació:

 • Luca Gervasoni, codirector de Novact, president de Lafede.cat i professor associat a la UOC.

 

banner dh 1819 4

14 gener

Constatem un procés de debilitament general de la qualitat democràtica dels sistemes polítics occidentals. La política sembla convertida en un pur espectacle o una lluita descarnada pel poder. Creixen i arriben al poder nous lideratges populistes, sobre la base de discursos demagògics i basats en la por, impulsats per la manipulació de la informació que arriba l’opinió pública, on internet i les xarxes socials han adquirit una enorme influència i on el periodisme independent i rigorós sembla haver entrat en crisi. Com caldria configurar aquest nou context comunicatiu cap a la conformació d’una democràcia de qualitat i respectuosa dels drets humans?

Ponents:

 • Robert Fishman, doctor en sociologia per la Universitat de Yale i professor de ciències polítiques a la UC3M. Autor de “Voces de la democracia”.
 • Neus Tomàs, subdirectora d’eldiario.es i directora de Catalunya Plural.

Moderació:

 • Pendent de confirmació.

 

banner dh 1819 5

4 febrer

Fa un any el 8 de març va suposar un punt d’inflexió en la lluita feminista a casa nostra. Aquesta revolució que s’està donant a la societat està costant més que penetri també a l’Església. Són moltes les qüestions obertes que l’Església hauria d’afrontar si no vol quedar al marge dels processos socials i polítics clau que s’estan donant en la nostra societat en aquest camp. De quina manera avançar cap a una igualtat efectiva també dins l’Església?

Ponents:

 • Viqui Molins, religiosa teresiana, activista i impulsora d’iniciatives socials.
 • Neus Forcano, filòloga, professora de Llengua i Literatura i membre de l’Associació Europea de Dones per a la Recerca Teològica (ESWTR).

Moderació:

 • ​Montse Santolino, periodista i responsable de comunicació de Lafede.cat.

 

banner dh 1819 6

4 març

El 22 de març és el dia mundial de l’aigua. L’accés a l’aigua és un dret fonamental sense el qual la vida ni tan sols és possible. En el context actual de canvi climàtic el cicle de l’aigua es veu seriosament afectat i amb ell també l’activitat econòmica, especialment pel que fa al sector primari del qual depenen centenars de milions de famílies camperoles al món. Hi ha pocs dubtes sobre el fet que l’aigua és ja avui un element essencial de la lluita pel recursos naturals com ho són els recursos energètics. Tampoc la nostra societat no escapa de la contradicció entorn d’un recurs bàsic que sovint és concebut abans com a mercaderia amb la qual especular que no pas com un dret dels ciutadans.

Ponents:

 • Míriam Planas, membre d’Enginyeria sense Fronteres i de la plataforma Aigua és Vida.
 • Agustí Pérez, professor del departament d’Enginyeria Civil i Ambiental a la UPC. Investigador en àmbits com la gestió de l’aigua i el desenvolupament sostenible.

Moderació:

 • Albert Solé, periodista i professor associat de comunicació audiovisual a la UAB. Director de nombrosos documentals, entre els quals “El sueño del agua”.

 

banner dh 1819 7

8 abril

Poder viure a un habitatge en condicions dignes i segures s’està convertint en un luxe. Els últims anys estem veiem l’apropiació de la ciutat per part de l’economia financera, la qual cosa ha provocat la creació d’una segona bombolla immobiliària, tant pels habitatges de compra com, especialment, pels habitatges de lloguer. Davant aquesta situació, cal preguntar-se quines són les polítiques públiques que necessitem per frenar la bombolla i per garantir aquest Dret Humà. Així com quins són els límits i les potencialitats que, des dels diferents nivells polítics, es poden oferir per corregit aquesta situació d’emergència.

Ponents:

 • Sonia Olea, membre de l’equip d’incidència política de Càritas Espanyola. Experta en habitatge i criminalització de la pobresa.
 • Jaime Palomera, coportaveu del Sindicat de Llogaters. Doctor en Antropologia Social, especialitzat en Economia Política i Habitatge.

Moderació:

 • Roger Palà, periodista i cooperativista del diari Crític. Ha pres part en els projectes periodístics l’Anuari Mèdia.cat, la revista Enderrock o la Directa.

 

banner dh 1819 8

6 maig

Amb motiu de les eleccions municipals, que tindran lloc al maig del 2019, volem escoltar la veu de diferents plataformes i organitzacions de la ciutat de Barcelona perquè ens expliquin les seves propostes i reivindicacions per fer una societat més justa i que garanteixi els drets de totes les persones.

 

 

Edicions anteriors del Cicle de conferències "Els dilluns dels drets humans"