El divendres 23 de gener, Justícia i Pau va celebrar el seu sopar d’amics a Esplugues de Llobregat. En el transcurs de l’acte, s’homenatjà Jordi Cots, iniciador de la Comissió de la Infància, i els voluntaris de presons.

 

 

El sopar que Justícia i Pau celebra anualment va congregar aquest divendres unes 125 persones entre socis, col·laboradors i altres amics interessats en la tasca que l’entitat duu a terme en molts àmbits. El director de l’entitat, Eduard Ibáñez, repassà breument l’activitat de les comissions i també presentà el nou video promocional, que justament mostra la gran diversitat d’àmbits en els quals Justícia i Pau ha intervingut així com la voluntat d’incidència que vol reforçar.

Eudald Vendrell, president de l’entitat, va fer notar que un moment de crisi i de regressió de drets civils i socials també era un bon moment per celebrar l’esperança, la voluntat de no defallir i continuar treballant. I per això la vetlla estava dedicada a dos àmbits en els quals l’entitat és referent: infància i presons.

Arcadi Oliveres fou l’encarregat de glossar el primer homenatjat de la nit. Un Jordi Cots rialler agraí l’acte sincerament: “agraeixo aquest homenatge perquè... m'agraden molt els homenatges!” Als seus 88 anys, el fundador de la Comissió de la infància explicà la importància que va tenir la Convenció dels drets dels infants, i com la modèstia de l’equip no impedí convidar grans personalitats d’aquest àmbit. Finalment, anuncià una novetat que deixa com a testament de la tasca que ha centrat la seva vida: una guia de lectura de la Convenció, editada conjuntament amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

 

Els voluntaris aporten humanitat a una estructura repressiva com són les presons.
Els altres grans protagonistes de la nit van ser la quarantena de voluntaris de presons vinculats a Justícia i Pau. El vicepresident de l’entitat, Xavier Badia, posà aquesta comissió com un reflex de l’entitat perquè combina la radicalitat en l’exigència de justícia amb la proximitat amb els més desafavorits. “Els voluntaris aporten humanitat a una estructura repressiva com són les presons”. Davant dels diversos fets d’actualitat, Badia denuncià que les presons estan creades per als pobres: “la delinqüència és transversal, però és molt difícil que els rics acabin entrant a presó.”

Magda Agustí, voluntària al mòdul penitenciari de l’Hospital de Terrassa explicà que allà s’hi troben els qui més ajuda necessiten, els presos malalts, i que en acompanyar-los veieren la necessitat de fer un seguiment humà un cop donada l’alta mèdica. Un altre testimoniatge punyent fou el del rector de Navarcles, Josep Escós, que va aixecar la veu en contra de la multitudinària oposició que va suscitar el projecte d’un nou centre penitenciari a la comarca, tot insistint que calia que els interns no s’allunyessin del seu entorn per no infligir més patiment a ells i llurs famílies. El bisbe Josep Àngel Sáiz, com a responsable de pastoral penitenciària de la Conferència Episcopal Espanyola, encoratjà els voluntaris perquè donen esperança a l'Església i al món.

La gala va ser conduïda per l’actriu Mont Plans que, juntament amb el quartet The Gourmets, va fer que tothom marxés amb un bon record de la nit i amb ganes de col·laborar més activament en el dia a dia de l’entitat.