Pare Marc TaxoneraAquesta matinada ha mort, als 95 anys d’edat, el Pare Marc Taxonera i Comas, monjo de Montserrat i membre des dels primers temps de Justícia i Pau de Barcelona. El Pare Taxonera va ser un gran activista en defensa dels drets humans i contra la pena de mort. Va ser membre durant molts anys, en la dècada dels 70, de la Comissió Permanent de l’entitat i va participar en diferents iniciatives. Fins als darrers anys de vida encara participava a les assemblees.

En la seva tasca contra la pena de mort, va visitar a Salvador Puig Antich a la seva cel·la poc abans de l’execució. També es va interessar pel cas de Jon Paredes “Txiqui”, membre d'ETA executat a Barcelona el desembre de 1975.

El Pare Taxonera havia nascut el 1919. Va professar com a monjo de Montserrat l’any 1946 i ordenat prevere el 1959.

En la seva trajectòria destaca també com un dels promotors de l’Assemblea fundacional de Convergència Democràtica de Catalunya l’any 1974.

Va ser també un gran defensor de la cultura catalana, fundador i directiu de l’Associació d’Arxivers de Catalunya, del Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona i del Centre UNESCO de Catalunya i membre de la Fundació Congrés de Cultura Catalana. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El funeral tindrà lloc a l’Abadia de Montserrat el proper dilluns 23 de desembre.

Des de Justícia i Pau expressem el nostre agraïment per la seva gran tasca cívica i per la seva dedicació a la nostra entitat i el tindrem present en el record i en la pregària.