Diari de Girona      
MANRESA | ORIOL LUJAN

El Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles comença demà la seva sisena edició, que tindrà com un dels principals plats forts l'entrega del premi Pere Casaldàliga. L'acte es farà diumenge, però ahir el certamen ja va fer públic el nom del guardonat. Es tracta del gironí Jordi Planas, una persona compromesa amb els moviments de desenvolupament social a l'Amèrica del sud i vinculada amb la comissió de Justícia i Pau de Girona. Josep Maria Carrillo, president del Ficna, va assegurar ahir que "el Premi Pere Casaldàliga és l'element central i fonamental que dóna sentit al Clam". I la persona que respon a la filosofia del festival és enguany Jordi Planas.

Nascut a Arbúcies i resident actualment a Girona, Planas és membre permanent de Justícia i Pau a Girona i impulsor de la creació del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, una entitat coordinadora d'ONG de les comarques gironines. El seu compromís social incideix especialment a l'Amèrica del Sud, on Planas ha fet diferents viatges i estades en països com Mèxic i Guatemala per denunciar la violació dels drets humans, així com participar en diferents iniciatives a la zona per contribuir al seu desenvolupament.

En aquest sentit, Planas és també el coordinador de la campanya de sensibilització de l'Agenda Llatinoamericana, una eina pedagògica que, segons Carrillo, "contribueix a crear una altra humanitat". De fet, aquest instrument es va fundar l'any 1992 de les mans de José María Vigil i del mateix Pere Casaldàliga, que hi escriu anualment, per reflexionar al voltant de temes polítics i socials des d'una vessant constructiva i crítica.

L'entramat entre Casaldàliga i Planas es tanca amb Federico Mayor Zaragoza, una figura reconeguda pel seu compromís en la lluita per la pau que ha estat escollida pel Clam per lliurar el guardó.