El jutge francès Jean-Louis Bruguière i el jutge espanyol Fernando Andreu instrueixen sengles causes contra uns quants militars tutsis de Ruanda pels assassinats comesos per aquests militars. No es tracta d'uns militars qualssevol. L'un és l'actual president de Ruanda, Paul Kagamé, i d'altres en són ministres o generals. Igualment, el jutge Bruguière acusa el president de Ruanda d'haver ordenat el llançament del míssil terra-aire que va abatre i matar els presidents de Ruanda i de Burundi, i que va desencadenar la massacre de l'any 1994, en la qual van perdre la vida prop d'un milió de ruandesos. Veurem com peta tot això, perquè l'exèrcit ruandès és un dels elements que controlen el negoci del coltan del Congo. La guerra del Congo és (o en diuen, fent servir un eufemisme que trobo horrible) una guerra de baixa intensitat. No ho deu ser gaire, de baixa, quan ja comporta cinc milions de morts i desapareguts i uns quants milions de desplaçats (un altre eufemisme per parlar de la població pobra, perseguida, explotada, torturada, massacrada, violada…) Els nens soldat o les nenes que serveixen d'esclaves prostitutes als soldats tan sols en són dos exemples horribles.

L'any 1994 (demà, 26 d'abril, en fa 15 anys), en aquells fets espantosos de l'assassinat amb matxets, garrots, pales i d'altres elements primaris, de prop d'un milió de ruandesos, va perdre la vida Quim Vallmajó, fill de Navata, missioner a Ruanda des de l'any 1965.

Un escamot de soldats tutsis, amb els seus comandaments, van detenir en Quim, que s'havia refugiat en un convent de monges, i se'l van endur. No l'hem vist mai més. El van torturar? El que ja és segur és que el van matar i el van enterrar en una fossa anònima. Alguns diuen que van cremar el seu cadàver. Però el secret s'ha mantingut, tot i els anys que ja han passat. Es mantindrà encara uns anys més? El que és segur (així ho penso i ho espero) és que algun dia sabrem la veritat. Els motius els coneixem a bastament. Estan molt ben explicats en un llibre que vaig tenir l'honor de traduir: L'Evangeli d'en Quim. Una vida per Ruanda.

L'anterior bisbe de Girona, Carles Soler, un Dimarts Sant, a la catedral de Girona, va tenir la valentia de proclamar màrtirs gironins en Quim Vallmajó i en Joan Alsina assassinat, aquest, a Xile.

JOAQUIM PLA I GALLART, membre de Justícia i Pau

EL PUNT – 25 d’abril de 2009