“Canviar el món depèn d’una actitud compromesa, sumant-hi una bona informació, uns objectius clars, una capacitat d’organització i ganes de treballar". Arcadi Oliveres
_________________________________________________________________________

Justícia i Pau de Girona i l’Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la UdG, conjuntament, han preparat el Segon Campus per la Pau, que tindrà lloc a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres els dies 9, 10 i 11 de juliol.

La bona acollida i l’interès que mostraren els assistents al Primer Campus, celebrat el 2007, va fer comprometre ambdues entitats a la preparació i realització d’aquest Segon Campus. A partir d’ara la periodicitat es preveu que sigui biennal i, per tant, el tercer es programarà per al 2010.

En l’edició d’enguany el primer dia serà dedicat a la Visió panoràmica dels conflictes internacionals amb conferències i taules de debat que porten per títol:  Una panoràmica sobre els actuals conflictes armats al món; La guerra a l’Àfrica Subsahariana, factors externs i interns; Quines són les causes dels conflictes armats?; Els conflictes al Pròxim Orient i, per tancar la jornada, Amèrica Llatina, conflicte armat o violència estesa.

El segon dia el tema serà Com es prepara la guerra,  i les conferències i taules de debat es titulen: L’OTAN i el militarisme a Europa; El militarisme a Europa; La recerca científica per a la guerra a la universitat i altres àmbits; Humanitarisme militar, militarisme humanitari?, amb intervenció d’un alt oficial de l’exèrcit espanyol i El paper de les dones en la guerra, les dones com a protagonistes de pau. La jornada es tancarà amb la presentació del llibre “Mujeres en pie de paz” de Carmen Magallón, que farà la mateixa autora.

El tercer i darrer dia, en sessió matinal de les nou fins a les dues, és dedicada a Com es construeix la pau i hi haurà les conferències i taules de debat següents: Una filosofia per fer les paus; Accions i camins alternatius per construir la pau i Pau i defensa contra la guerra, conferència de Lluís Maria de Puig, president del Consell d’Europa i expresident de la UEO. Per acabar hi haurà la presentació de les conclusions del Campus i la rectora de la UdG i la presidenta de Justícia i Pau d’Espanya en faran la cloenda.

No puc posar a l’article la relació de la vintena llarga de persones que intervindran al Campus però sí que puc assegurar que són persones solvència reconeguda, especialistes, investigadors i professors de diverses universitats i d’entitats com Justícia i Pau, Centre d’Estudis per la Pau Josep M. Delàs, Fundació per la Pau, Càtedra Unesco de Filosofia per la Pau, Cidob, etc. Podeu demanar el programa complet del Campus a qualsevol de les dues entitats.

Amb aquestes jornades es vol oferir un espai per a la interdisciplinarietat, així com per a l’anàlisi, el debat i el fet de compartir punts de vista sobre temes relacionats amb els conflictes armats i les actuacions militars al món, i reflexionar sobre els esforços que la societat fa per construir la pau.

La pau és un assoliment que ens incumbeix a tots i que afecta per complet la nostra vida. El diàleg i la paraula són els únics mitjans per resoldre qualsevol conflicte i, en conseqüència, per construir la pau, a casa nostra i arreu del planeta.

El Campus va adreçat al món universitari (els estudiants que s’inscriguin poden obtenir dos crèdits) i a la ciutadania en general. És bo de tenir una visió global i fiable dels conflictes mundials. Ara mateix veiem clarament com les guerres de l’Afganistan i l’Iraq, que es fan pel domini de les fonts d’extracció i els circuits de distribució del petroli i els seus derivats, les estem pagant entre tots amb l’encariment dels carburants i tot l’augment del cost de la vida que aquest encariment comporta, mentre que els beneficis de les grans companyies petrolieres multinacionals continua augmentant.

El que volem aconseguir amb aquest Campus és, d’acord amb la frase d’Arcadi Oliveres que encapçala aquest escrit, oferir una bona informació que permeti de fixar uns objectius clars i faci venir ganes de treballar a fons per canviar el món.

Xavier Merino i Serra, membre de Justícia i Pau

DIARI DE GIRONA – 5 de juliol de 2008