Fa unes setmanes que va sortir als diaris una notícia que, per l´actitud que posa de manifest, mereix un comentari. La premsa ens feia saber que el Vaticà havia decidit retirar l´ajut econòmic que donava a Amnistia Internacional. I ens preguntem: per què? Expliquem com han anat les coses i potser trobarem resposta a l´interrogant.

1.- El passat 25 de març i amb motiu de la seva Conferència anual Amnistia Internacional va decidir donar suport a la despenalització de l´avortament i la promoció dels serveis de suport als programes de control demogràfic que inclouen la legalització i l´accés gratuït a l´avortament. Aquesta decisió forma part de la campanya contra la violència vers les dones i és en aquest context que demana als estats que «garanteixin l´accés als serveis legals i l´assistència mèdica per a l´avortament a les dones víctimes de violència sexual o incest o en casos que vegin perillar la vida». AI també diu que cal interessar tota la societat en aquesta campanya, donada la xifra esgarrifosa de 68.000 dones que moren cada any per culpa dels avortaments clandestins.

2.- La resposta del Vaticà no es féu esperar: el cardenal Rafaelle Martino, president del Consell Pontifici per a la Justícia i la Pau, va anunciar oficialment que el Vaticà retirarà l´ajuda econòmica que oferia a AI després que aquesta institució prengués la decisió de donar suport a l´avortament. Sorprèn molt que el Vaticà hagi decidit retirar una ajuda que mai no ha donat. Ricard Noury, portaveu d´AI ha comunicat que mai no havien rebut cap ajut econòmic del Vaticà, «ja que els estatuts fundacionals de la institució humanitària AI, per mantenir la seva independència, diuen que no pot acceptar diners de governs, partits polítics o confessions religioses». Qui té raó?

3.- No és molt dura la posició del Vaticà? No s´adona que el tema, potser, no és l´avortament, sinò la violència vers les dones per violació, incest, risc de mort? No els fa impressió la magnitud del sofriment de les dones víctimes d´aquests supòsits?

4.- El portaveu vaticà va reclamar que tant els fidels com les organitzacions catòliques «haurien de retirar el suport a AI per la seva política a favor de l´avortament». No caldria respectar la diversitat de formes de pensar davant un fet tan greu? Els fidels catòlics no són prou madurs per tenir criteris propis davant de situacions de tanta transcendència? Ha de prevaler el pensament únic?

Vicenç Fiol Navarra, membre de Justícia i Pau de Girona.

DIARI DE GIRONA – 7 d’agost de 2007