Les organitzacions de la societat civil de l’Estat espanyol feliciten el Govern central per aquesta decisió i qualifiquen el moment d’històric.

EL GOVERN ESPANYOL S’HA SUMAT AVUI A OSLO AL TRACTAT CONTRA  LES BOMBES DE DISPERSIÓ


Les organitzacions de la societat civil de l’Estat espanyol feliciten el Govern central per aquesta  decisió i qualifiquen el moment d’històric

Oslo/Madrid/Barcelona.- A les 15.30 de la tarda d’avui dimecres, el ministre d'Afers exteriors, Miguel Ángel Moratinos, ha signat a Oslo el Tractat internacional que prohibeix les bombes de dispersió. Durant tot el dia, més de 100 Governs de tot el món hauran signat el tractat, entre ells, molts dels productors d’aquest armament, d’altres que en tenen arsenals i alguns que l’han utilitzat en el passat. Les organitzacions de l’Estat espanyol que formem part de la Coalició contra les bombes de dispersió (CMC per les seves sigles en anglès) creiem que aquest és un moment històric i volem felicitar el Govern espanyol per haver-s’hi sumat. Al llarg del matí, ja havien firmat 28 països i s’hi havien sumat alguns que no ho tenien previst fer-ho, com ara Afganistan.


Representants al més alt nivell de més de 100 Governs han participat avui en la Conferència Diplomàtica en què s’ha signat el Tractat que prohibeix la fabricació, ús, venda i emmagatzematge de les bombes de dispersió. Al seu costat, més de 250 persones de 70 països, membres de les nombroses organitzacions que formem part de la CMC, han estat a Oslo per ser testimonis d’aquest esdeveniment i felicitar aquells països que han decidit sumar-se al procés.

Pel que fa a Espanya, aquests dies s’han produït dos fets importants. Ahir dimarts, la ministra de Defensa, Carme Chacón, anunciava que Espanya destruirà tot el seu arsenal de bombes de dispersió en un termini de set mesos. I avui, el ministre d’exteriors ha estat a Oslo per signar el Tractat contra les bombes de dispersió.

La Fundació per la Pau, Greenpeace, Justícia i Pau i el Moviment per la Pau volem felicitar el Govern espanyol per donar aquest pas i sumar-se de forma activa a la prohibició d’aquest armament. Creiem que la millor forma de mostrar un compromís per la pau és renunciar a aquelles armes que tenen un impacte indiscriminat en les poblacions civils. La signatura del Tractat es pot considerar doncs, un esdeveniment històric. En realitat, és el pas més important que ha donat la comunitat internacional en una dècada en matèria humanitària i de desarmament.

El Procés d’Oslo va començar fa només 18 mesos i en aquest breu termini de temps s’ha assolit un Tractat. A més, es tracta d’un bon text que conté la immensa majoria de les peticions de la societat civil. El paper de lideratge d’alguns Governs, especialment el de Noruega, ha estat clau, però el procés no hagués estat possible sense una societat global compromesa que, arreu del món, el va impulsar i encoratjar. El Tractat signat avui mostra que el canvi és possible.

Durant els dies previs a la Conferència, l’activitat de la societat civil ha estat molt intensa. Avui, a l’exterior del City Hall d’Oslo, i mentre es desenvolupava la cerimònia, hi ha hagut nombroses activitats dedicades a sensibilitzar sobre les bombes de dispersió i el perill que representen. Entre elles, un equip de desminatge mostrava al públic les tècniques per a retirar o destruir restes explosives i els perills que això representa. També hi havia l’autobús de la prohibició, amb els activistes que han recorregut més de 10.000 quilòmetres per tota Europa per reclamar la prohibició d’aquest armament. A partir de les 17.00h un concert posava fi a la celebració.