Això seria contradictori amb la Llei 21/2003 de Foment de la Pau.

El Centre Delàs de Justícia i Pau demana al Govern de la Generalitat que no doni suport al projecte de fabricació d’un vehicle blindat militar a Catalunya, que seria contradictori amb la Llei 21/2003 de Foment de la Pau

Fa uns dies s’ha fet públic que l’empresa catalana GTD pretén portar a la Zona Franca de Barcelona la fabricació d’un vehicle blindat 8x8 militar que aviat el Govern espanyol traurà a concurs per tal d’adquirir-ne 300 unitats, amb un import total de 1.300 milions d’euros.

També ha transcendit que el Govern català podria donar suport a aquesta iniciativa, ja que l’empresa ha demanat un ajut de 5 milions d’euros a l’Institut Català de Finances (ICF), així com instal·lar-se en els antics terrenys ocupats per Seat al polígon de la Zona Franca.

No seria la primera vegada que el Govern català dóna suport a la implantació d’una indústria de guerra en terres catalanes. Primer va intentar la instal·lació d’Eurocopter per fabricar l’helicòpter de combat Tigre, encara que finalment va ubicar-se a Albacete. Després, es va impulsar la implantació a Catalunya d’un sector industrial aeronàutic lligat a European Aeronautic Defense and Space (EADS), un consorci público-privat europeu que, com indica el seu nom, dedica bona part de la seva producció a material de guerra. Aquest impuls governamental ha quedat en suspens, degut als greus problemes que travessa EADS, relacionats amb una investigació per corrupció de la seva cúpula directiva i amb els problemes en la fabricació d’alguns dels seus productes.

Davant d’aquest nou projecte, creiem necessari recordar, un cop més, que la producció d’armes no solament comporta un rebuig ètic o moral, ja que les armes serveixen per matar, sinó que múltiples estudis demostren que si els recursos emprats en la producció d’armes es destinessin a finalitats civils generarien un major desenvolupament humà i benestar social. Les armes són béns improductius que no satisfan necessitats humanes i provoquen endeutament i dèficit públic, perquè no generen cap ingrés a les arques de l’Estat.

Com és prou conegut, Catalunya ha aconseguit desenvolupar un fort sentiment i compromís amb la cultura de pau, com ho demostra l’existència d’un potent moviment ciutadà per la pau. Així mateix, el preàmbul de l’Estatut d’Autonomia estableix que “Catalunya, des de la seva tradició humanista, aferma el seu compromís amb tots els pobles per a construir un ordre mundial pacífic i just”, compromís que es va traduir amb l’aprovació pel Parlament de la Llei 21/2003, de 4 de juliol, de Foment  de la Pau, que obliga a la Generalitat de Catalunya, entre d’altres actuacions, a desenvolupar una política de foment de la pau i la prevenció i solució pacífica dels conflictes (art. 1) i de foment del desarmament global (art. 2). En aquesta línia, per afavorir aquest compromís, el Parlament de Catalunya va crear recentment per llei l’Institut Català Internacional per la Pau.

És per tot això que demanem al Govern de la Generalitat de Catalunya que, per tal de ser conseqüent amb la promoció d’una cultura de pau i de protecció dels drets humans i afavorir un desenvolupament humà i sostenible, i en estricte compliment de la Llei 21/2003 de Foment de la Pau, no doni cap suport a aquest ni a cap altre projecte d’instal·lació d’indústria de guerra en terres catalanes.

Barcelona, 13 de juliol de 2009

Centre d’ Estudis per la pau JM Delàs (Justícia i Pau)
Més informació:
www.centredelas.org
93 317 61 77 · Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.