La participació de Justícia i Pau al Vè Fòrum Social Europeu ha començat el seu primer dia a l’espai dedicat a l’eix temàtic “Construïnt una Europa per a un món just, pacífic i solidari, contra la guerra i el militarisme”. Una introducció sobre l’entramat industrial-militar ha donat pas a les intervencions que diverses organitzacions pacifistes europees han fet sobre les resistències a les infraestructures militars i les campanyes contra els beneficis de la guerra.

Al taller sobre els beneficis de la guerra, Pere Ortega (membre del Centre d’Estudis per a la Pau Delàs de Justícia i Pau) ha fet una introducció als beneficis que la guerra dóna a la indústria militar, posant especial èmfasi a les ajudes que reben les empreses d’armes de les administracions públiques i a les exportacions d’armes espanyoles, que han situat l’Estat espanyol en el vuitè lloc del rànquing mundial d’exportadors d’armes. L’informe d’exportacions d’armes espanyoles 1996-2007 del Centre d’Estudis per a la Pau JM Delàs ha sigut acollit amb molt d’interés pels diferents activistes i estudiosos del comerç d’armes europeus presents al seminari.

Jordi Calvo, membre també del Centre Delàs, ha presentat a continuació la campanya “BBVA sense armes”, mostrant la importància que les entitats financeres tenen en el comerç d’armes, finançant exportacions; en la operativitat de les indústries militars, mitjançant els crèdits sindicats; i amb les participacions accionarials dins aquestes empreses. Ha sorprés especialment el mapa de connexions accionarials entre els bancs i caixes espanyoles i les indústries militars. Alguns dels presents han descobert que alguna entitat financera originària del seu país té accions d’empreses d’armes espanyoles.

Les següents intervencions han estat realitzades per organitzacions de la Xarxa Europea contra el Comerç d’Armes (ENAAT en les seves sigles en anglès), on han explicat altres campanyes contra les entitats financeres que inverteixen en armes, com les de Bèlgica (My money clear conscience?); i també treballs de recerca que han identificat que armes fabricades a Suècia estan sent utilitzades a la guerra d’Iraq. Finalment, l’organització sueca Ofog ha tractat el treball pel desarmament des de l’activisme no violent, amb innovadores idees per protestar davant les empreses productores d’armes amb un talant festiu i amicable que els ha fet aconseguir un gran impacte mediàtic, encara que aquestes accions han trencat el diàleg amb l’empresa d’armes.

En definitiva, hem vist diversistat de formes de treballar pel desarmament, hem fet contactes i hem après d’altres maneres de fer, que podrem aplicar a casa nostra.