Segon dia del Vè Fòrum Social Europeu. Les oficines d’informació del FSE no donen xifres d’inscrits, i la dispersió dels espais on es realitzen els seminaris fa difícil donar dades dels assistents, però la realitat es que comparat amb els Fòrums europeus anteriors, la xifra d’inscrits ha disminuit considerablement. A l'espera de la manifestació de demà dissabte on podrem tenir un nombre aproximat d'altermundialistes presents a Mälmo, avui, a molt estirar podem parlar de 8.000 assistents, bastans menys dels 20.000 que s'esperaven, i molt lluny dels 40.000 d'edicions anteriors. Però la quantitat de gent no dóna la mesura de la qualitat del FSM, i el cert és que la qualitat de les propostes dels seminaris ha estat molt alta. I les principals lluites i resistencies d’avui a Europa i bona part del món, s'estan discutint aquí, coordinant i reomplint.

Una de les qüestions per les quals pot haver disminuit l'assistencia, rau en que una part de les esquerres polítiques europees hagin abandonat el FSE, perquè ja no el veuen com un espai on les seves minoritàries consignes polítiques tenen el ressó que desitjen; també perquè les seves propostes queden diluides entre les altres moltes alternatives presents en el FSE. Així que, el que per alguns pot semblar un problema, per molts altres altermundialistes és una sort, doncs s'han lliurat de la presència i intervencions abusives de militants que no representen, moltes vegades, lluites socials. Això es pot advertir sobre tot, en els seminaris on es parla de justícia global, coordinar les lluites contra les corporacions transnacionals, o contra la OTAN, on els debats no han estat crispats pels enfrontaments entre tendències polítiques, i la serenitat i la facilitat d'arribar a consens en els acords ha estat molt ampli. Potser, això ha estat degut per la qüestió de que ens trobem en els països escandinaus, on el seny és més abundant que la rauxa llatina. El fet és que el FSE de Mälmo, és un pas endavant dels moviments socials compromesos en transformar l'Europa liberal actual. Moltes veus escoltades en diferents seminaris posaven l'èmfasi en dir que la crisi, per altres, colapse de l'ecomonmia financera actual, és una gran oportunitat per canviar el rumb del capitalisme. A veure si és cert.

Si ahir estàvem presents en el seminari sobre les campanyes contra la indústria militar, el comerç d'armes i la complicitat de la banca, presentant les nostres propostes, avui Justícia i Pau ha compartit taula amb entitats pacifistes europees com Campaing Nuclear Desarmament, War Resisters Internartional, Internacional Peace Bureau o el Moviment par la Paix, en l'Assamblea preparatòria de la Campanya contra la OTAN que estem organitzat pel 60è aniversari del seu naixement que tindrà lloc el 4 d'abril del 2009, data en que es prepara una gran manifestació de protesta davant del Parlament Europeu a Estrasburg, lloc escollit per la OTAN. Un verdader escarni que sigui el Parlament, seu dels representants dels ciutadans europeus, on una organització belicista celebri la festa del seu aniversari.