Des de mitjans de juliol, el règim iranià ha adoptat una línea dura per fer front a les demandes de més democràcia i autonomia pels kurds. Després del salvatge assassinat del jove Shivan Qaderi a la ciutat de Mahabad , milers de kurds es van manifestar pacíficament a ciutats com Mahabad, Saqez i Sanandaj, contra aquest tipus d’actes. La policia va dispersar els manifestants obrint foc. Els actes de protesta s’han repetit des de llavors, malgrat la repressió policial que ja ha causat almenys 17 morts i desenes de ferits.

La llei marcial ha estat introduïda a les tres províncies kurdes i el govern de Teheran hi ha desplegat 100.000 soldats. A més a més, sindicalistes, militants pels drets humans i militants feministes han estat empresonats acusats de promoure el separatisme. En el terreny cultural, el règim islàmic ha ordenat el tancament dels dos diaris kurds legals, Ashitî (« Pau ») i Aso (« Horitzó »), fets denunciats per l’organització « Reporters sense fronteres ».

Tot això ha anat succeïnt mentres els representants de la Unió europea han estat negociant amb Teheran la fi de la producció d’urani per a usos militars. Malauradament, ni els governs europeus, ni l’administració Bush, ni els grans mitjans de comunicació s’han fet ressó d’aquests esdeveniments, tot i haver estats informats pel Partit democràtic del Kurdistan iranià (PDKI) . El « diàleg crític » dels països europeus amb l’Iran no pot obviar la campanya militar actual contra els kurds. Mentres els kurds d’Iraq gaudeixen d’una àmplia autonomia des del 1991 i els kurds de Turquia formen part de l’agenda europea, els kurds de l’Iran (entre 6 i 8 milions de persones) han estat deixats de banda per la comunitat internacional.

Demanem a les institucions, entitats cíviques i mitjans de comunicació de donar a conèixer aquests esdeveniments. Així mateix, exhortem als partits catalans, amb representació política a Madrid, de demanar quina és la posició oficial del govern espanyol davant l’increment de violència al Kurdistan iranià.


1)Shivan Qaderi va ser interpel.lat per la policia mentres xerrava amb d’altres joves. Després de rebre dos impactes de bala, les forces de l’ordre el van lligar d’una corda al cotxe de la policia i va ser arrossegat fins a la comissaria. Allà, Qaderi va haver de suportar tortures fins a la mort. Les fotos de les ferides sofertes van ser difoses per amics de la víctima via Internet (www.dozame.org, 12 de juliol 2005).
Vegeu les cartes del PDKI dirigides al Secretari general de l’ONU i als membres de la Unió europea (www.kurdishmedia.com, 10 d’agost 2005).