marxa2Un any més, Justícia i Pau hem donat inici a l’any nou, el 2020, amb la celebració de la Jornada Mundial de la Pau. La d’enguany ha estat ja la 53a edició d’aquest esdeveniment pel qual el Papa Francesc va fer públic el missatge “La pau com a camí d’esperança”, i amb motiu del qual hem tornat a organitzar o coorganitzar diversos actes el dia 1 de gener. La Jornada, no obstant, s’estén més enllà d’aquest dia i encara sou a temps de participar d’algun dels actes!

A Barcelona, el primer dia de l’any començava amb la Marxa per la Pau que va recórrer el tram entre Plaça Catalunya i la Catedral de Barcelona. Convocada per la Comunitat de Sant’Egidio sota el lema “Pau arreu de la Terra”, acabava amb l’inici de l’eucaristia a la mateixa Catedral, que enguany ha comptat amb la salutació inicial de la nostra vicepresidenta, Maria Bargalló, i ha estat presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo Rodríguez.

IMG 20200101 WA0014

La Jornada, però, havia començat hores abans amb la trobada per veure sortir el sol convocada al pont del petroli de Badalona. Les persones que van assistir-hi van cantar cançons d’en Lluís Platero i també van poder escoltar la lectura d’un missatge que havia fet arribar la Dolors Sabater, exalcaldessa de la ciutat. Davant del Mediterrani, les seves paraules recordaven que “aquest mar nostre s'ha convertit en tomba de milers de vides” i que l’indret específic de la trobada, el pont del petroli, és “un símbol badaloní que ens identifica amb la força de la lluita per transformar les coses”.

Els actes de l’1 de gener no s’aturaven aquí i a les 19.00 h un centenar de persones s’aplegaven a la plaça del Trinquis de Cornellà units per la iniciativa “10 minuts per la pau del món”. Després d’una presentació per part de Justícia i Pau, cadascú va encendre l’espelma del ciri present al mig de la plaça per escoltar “el silenci que parla i uneix”. Es va cloure l’acte amb el cant d'“Escolta-ho en el vent”, adaptació de la cançó de Bob Dylan, i amb el desig compartit d’entrar a un any amb pau arreu. A Sant Just Desvern, a més, s’hi va dur a terme un esdeveniment molt similar.

A les 20.00 h, només una hora després que comencés la trobada de Cornellà, la comissió terrassenca de Justícia i Pau organitzava ni més ni menys que la 31a pregària per la Pau a dins d’un dels símbols egarencs, com són les Esglésies de Sant Pere. La pregària, en favor de la fraternitat, la pau i el respecte a la dignitat de les persones, va comptar un any més amb la participació de les diferents confessions religioses de la ciutat.unnamed 1

Amb propòsits similars, el pròxim diumenge 19 de gener se celebrarà una trobada interreligiosa al Parc Central de Mataró, encara en el marc de la Jornada Mundial de la Pau i convocada per Justícia i Pau del Maresme amb altres organitzacions i col·lectius. A l’acte, que començarà a les 11.30 h del matí, tothom hi és plenament convidat. Us esperem!

unnamed

 

marxa2