Llibres a Mida“Llibres a mida” és una iniciativa per finançar llibres mitjançant crowfunding. Un dels projectes que actualment tenen en marxa és una publicació sobre el canvi social, que, sota el títol Veus pel canvi, recull les cinc ponències presentades a la Humboldt Universität de Berlín els dies 24 i 25 de maig de 2013, entre les quals n’hi ha una de l’Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, sobre l’actual sistema econòmic. 

El cicle de conferències “Veus pel canvi” volia ser un espai de reflexió sobre la situació d'occident a principis del segle XXI. Immersos en una profunda crisi del sistema capitalista, aquestes conferències tenien l'objectiu d'escoltar les veus d'intel·lectuals catalans que, des de perspectives diverses, plantegen alternatives a l'actual model polític, social i econòmic.

Així mateix, el debat sobre les aspiracions socials i nacionals de Catalunya fou també present en aquestes jornades que van donar veu a una regió del sud d'Europa que travessa un profund procés d'auto reflexió i transformació.

Amb l'edició d'aquest llibre, que recull les cinc ponències presentades a la Humboldt Universität de Berlín els dies 24 i 25 de maig de 2013, volem expandir aquestes Veus pel Canvi.

Les ponències

El filòsof Jordi Pigem va obrir el cicle de conferències fent una anàlisi del desenvolupament del pensament racional fins als nostres dies i la relació intrínseca que aquest té amb el sistema en crisi. Una mirada filosòfica i antropològica a la nostra realitat.

Arcadi Oliveres, economista, va oferir un retrat del nostre sistema econòmic i les seves aberracions. Va enumerar els responsables i els principals errors d'aquest sistema i apostava per un canvi de tendència econòmica, obrint-nos els ulls a possibles alternatives.

Klaus-Jürgen Nagel, politòleg expert en Ciències Socials i Filosofia, va oferir la seva mirada sobre el procés de transició nacional que viu Catalunya en relació directa amb els moviments socials que, dia a dia, prenen més força en una de les regions més dinàmiques del sud d'Europa.

La intervenció de Teresa Forcades, metgessa, monja benedictina i activista social, tractava sobre l'ètica del sistema capitalista. Una lectura serena i de base teològica a un sistema pervers des del punt de vista moral.

El dramaturg Pablo Ley va concloure el cicle de conferències amb reflexions sobre el rol social de la cultura i la importància d'aquesta en la construcció d'una societat més justa. Alhora, va donar la seva perspectiva sobre una Catalunya multiracial i plurinacional que, segons el seu parer, ha sabut entendre la seva naturalesa de pont entre cultures.

Més informació