Comunicat en relació a la votació del Parlament Europeu, del passat dia 20, sobre els minerals de conflicte.

 

 

 - Comunicat- 

El Parlament Europeu fa un pas històric per aturar els minerals de conflicte

El passat dimecres, els membres del Parlament Europeu (PE) van fer història en votar a favor d'una llei per trencar el vincle entre minerals i conflictes armats (conflict minerals)

22 de maig de 2015 – La sessió plenària, que ha tingut lloc aquest dimecres, dia 20, ha anat més enllà de la proposta de la Comissió Europea per al comerç responsable de minerals en la UE, de compliment voluntari, i de l’informe aprovat a la Comissió de Comerç Internacional (INTA) de l’Eurocambra que demanava restringir l’obligació de responsabilitat corporativa a una part molt petita de les empreses implicades en la cadena de subministrament (19 fonedors i refineries de minerals amb seu a Europa).

El ple del PE ha votat a favor d’una reglamentació eficaç amb la inclusió d’una esmena, aprovada amb 378 vots a favor, 311 en contra i 11 abstencions, per la qual es preveu obligar a totes les empreses de la cadena de subministrament (880.000 empreses de la UE), mitjançant auditories per part de tercers independents, a identificar les condicions d’extracció i compra de 4 minerals incorporats en la majoria d’aparells electrònics. D’aquesta manera, importadors i empreses que utilitzin estany, tàntal, wolframi i or per a la fabricació dels seus productes hauran de demostrar que no estan incentivant conflictes i abusos de drets humans en zones de conflicte. Justícia i Pau celebra i felicita al Parlament Europeu perquè l’ètica i el bé comú han primat per davant del benefici econòmic.

A partir d’ara, s’inicien les negociacions entre els dos òrgans legisladors europeus, el Consell Europeu i Parlament Europeu, amb la participació de la Comissió Europea, per tal d’establir un text legislatiu definitiu. En aquest sentit, Justícia i Pau fa una crida al govern espanyol perquè respecti la posició del Parlament i la defensi en el Consell de la Unió Europea.

Tal i com posen de manifest els resultats d’una recent enquesta, en la que ha participat Justícia i Pau, i adreçada a una mostra d’empreses catalanes, les recomanacions voluntàries internacionals sobre la cadena de subministrament dels minerals en zones de conflicte (www.oecd.org/corporate/mne/mining.htm) són poc conegudes i poc aplicades per les empreses que utilitzen estany, tàntal wolframi u or.

El procés normatiu que ha assolit aquest important resultat en el Parlament pot situar a Europa, juntament amb els EEUU, com un referent mundial per obligar a les empreses a demostrar el respecte pels drets humans.

Finalment, Justícia i Pau agraeix la participació dels milers de persones que han signat la petició per reclamar una norma eficaç, el centenar d’entitats de la societat civil, bisbes i altres responsables de l’Església Catòlica, activistes, inversors que han defensat aquesta mesura i en particular i als europarlamentaris catalans que han votat a favor d’aquesta eficaç proposta de reglament.

Descarregar en PDF