"Església unida pel treball decent" és una iniciativa de diverses organitzacions catòliques d'Espanya per defensar que la promoció de llocs de treball amb drets i protecció social sigui inclosa en la propera agenda de desenvolupament sostenible que ha d'aprovar l'Assemblea General de les Nacions Unides el proper mes de setembre. Càritas, Justícia i Pau, CONFER i els moviments especialitzats d'Acció Catòlica, JOC, JEC i l'HOAC són els impulsors de la campanya a la qual ja s'han adherit més de 65 entitats socials, organitzacions d'Església, congregacions i comunitats parroquials de tot el país, que comparteixen l'objectiu de defensar uns drets laborals cada vegada més precaris i promoure al nostre país una iniciativa de denúncia i sensibilització.

 

Amb aquest pas, aquestes organitzacions d'inspiració catòlica recullen el testimoni del seminari organitzat pel Pontifici Consell de Justícia i Pau a Roma l'abril de l'any passat, on els delegats de l'Organització Internacional del Treball i els representants de nombroses entitats cristianes es van comprometre a portar el debat sobre el paper del treball decent a les seves afiliades nacionals. Espanya es converteix així en el primer país en el qual les entitats religioses fan seva aquest crida i es comprometen a promoure el treball decent com una prioritat dels governants, els agents econòmics i la pròpia societat civil.

- Declaració - 

Església unida pel treball decent

“No hi ha pitjor pobresa material que la que no permet guanyar-se el pa i priva de la dignitat del treball”. “La desocupació juvenil, la informalitat i la falta de drets laborals no són inevitables, són resultat d'una prèvia opció social, d'un sistema econòmic que posa els beneficis per sobre de la persona”. Són algunes de les paraules del papa Francesc sobre el treball i la seva centralitat per a la vida de les persones. El papa ens ho recorda de manera reiterada.

El treball és mitjà imprescindible de realització personal de la pròpia vocació i reconeixement de la sagrada dignitat de les persones. Mitjançant el treball construïm la vida social i política i contribuïm al Pla de Déu per a la humanitat. Si falta el treball, la dignitat humana està ferida.

És, per tant, ineludible posar en primera línia de les agendes de les nostres organitzacions la necessitat d'un treball decent per a totes les persones. Ha d'estar en l'agenda política, en les agendes de les entitats socials i empresarials i en les nostres agendes personals. I també en les propostes de la nostra Església.

Amb aquesta finalitat, representants d'organitzacions d'inspiració catòlica i de congregacions religioses es van reunir a Roma, els dies 29 i 30 d'abril de 2014, amb les autoritats de la Santa Seu i els líders de l'Organització Internacional del Treball amb l'objectiu de col·locar explícitament el “treball decent per a totes les persones" entre els objectius de desenvolupament sostenible en l'agenda post 2015. Aquests representants van elaborar una declaració que, avui, organitzacions catòliques a Espanya volem ratificar i fer nostra.

Per a les nostres entitats, promoure i crear un entorn propici al treball decent és essencial per enfrontar els desafiaments actuals de creixent injustícia social i desigualtat, reforçant al mateix temps la dignitat humana i contribuint al bé comú. En efecte, no podem deixar sense resposta el sofriment humà resultant tant d'estructures injustes com de l'egoisme de les persones que dóna lloc a formes de treball precari o mal remunerat, del tràfic d'éssers humans i de treball forçat, de variades formes de desocupació juvenil i de migració forçada.

A Espanya, a Europa i a tot el món, l'accés a un treball decent ha de ser una meta prioritària de les polítiques públiques i de les organitzacions socials, empresarials i sindicals. És necessària l'articulació de polítiques a Espanya, a la Unió Europea i en l'àmbit de Nacions Unides de cara a la consecució d'aquest objectiu. És urgent la formulació i posada en pràctica d'un nou conjunt d'objectius de desenvolupament internacionals, juntament amb unes condicions d'ajuda i unes polítiques econòmiques.

Afirmem amb el papa Francesc que “el nostre somni vola més alt. No parlem solament d'assegurar a tots el menjar, o un “manteniment decorós”, sinó que tinguin “prosperitat sense exceptuar cap bé”. Això implica educació, accés a cura de la salut i especialment treball, perquè en el treball lliure, creatiu, participatiu i solidari l'ésser humà expressa i acreix la dignitat de la seva vida” (EG 192).

Espanya no és aliena a la creixent injustícia social, a la creixent desigualtat i a taxes de desocupació molt superiors a la mitjana europea. Per això, ens comprometem a treballar amb les diferents organitzacions que promouen el treball decent:

  • Difonent esdeveniments relacionats amb la defensa del treball decent a Espanya i al món, i donant-hi suport.
  • Donant visibilitat i denunciant en els diferents mitjans de comunicació la situació de desigualtat en l'accés al treball decent i la pèrdua de drets laborals i socials que això suposa.

Ho signen:

Hi donen suport:

Acción Católica General
Acción Católica Obrera (ACO) de Madrid
Acción Cultural Cristiana (ACC)
Apostólicas del Corazón de Jesús
Asociación Puente de Esperanza Madrid
Área Social de la Institución Teresiana en España
Bienaventurada Virgen María (Irlandesas)
Capellanía. Centro Penitenciario de Navalcarnero
Centro de Reflexión Alberto Hurtado
Com. Cristiana de Base Sto. Tomás de Aquino
Colectivo de Profesores
Cristianos de la Escuela Pública
Comisión de Justicia y Paz de los Asuncionistas de España
Compañía Sta. Teresa de Jesús-Provincia Sagrado Corazón–Comunidad de P. Santa María del Buen Aire
Comunidad de la P. San Pablo
Comunidad de la Sagrada Familia de Burdeos
Congregación de las Religiosas de Jesús-María. Provincia de España
Congregación de María Reparadora de Triana (Sevilla)
Coordinadora Estatal de Plataformas Sociales Salesianas
Cristianisme i Justícia
Cristianos de la Parroquia de Santa Bibiana
Foro de parados en acción
Cristianos Socialistas de Madrid PSM-PSOE
Delegación del Sector Social de los Jesuitas en España
El Movimiento Internacional de Estudiantes Católicos IMCS-MIEC Pax Romana
EPPO´s de Madrid
Foro de Curas de Madrid
Fraternidad Cristiana de Personas con Discapacidad de España, Frater España
Fraternidad Cristiana de Personas con Discapacidad de Madrid (Frater)
Fundación Ayuda Solidaria Hijas de Jesús
Hermanas Franciscanas del E.S. Comunidad de Vallecas
Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC) de Madrid
Hermandades del Trabajo (HHT)
Hermandades del Trabajo. Comisión Nacional
Hermanitas de Jesús de Foucauld
Hermanitas de la Asunción
Hermanitas de la Asunción-Equipo de JPIC de España-Portugal
I.S. Siervas Seglares de Jesucristo Sacerdote
Institución Javeriana
Justicia y Paz de Madrid
Plataforma LARES
Lares Comunidad Valenciana
Las Esclavas de la Virgen Dolorosa
Manos Unidas
Movimiento de Jóvenes Rurales Cristianos
Movimiento de los Focolares en España
Parroquia de la Preciosa Sangre
Parroquia de la Sagrada Familia (Fuenlabrada)
Parroquia de San Ambrosio
Parroquia de San Basilio
Parroquia de San Cosme y San Damián
Parroquia San Francisco Javier y San Luis Gonzaga
Parroquia de San Eulogio
Parroquia de San Pablo
Parroquia de Santa Mª del Buen Aire
Parroquia de Santo Tomás de Villanueva
Pastoral San Carlos Borromeo
Profesionales Cristianos
Profesores cristianos de la educación pública
Provincia Religiosa de los Sacerdotes del Sagrado Corazón de Jesús (PP. Reparadores-Dehonianos)
Pueblos Unidos
Red Interlavapiés
Revista 21
Revista Alandar
RR de la Compasión
RR de la Sagrada Familia de Burdeos