Justitia et Pax EuropaPREGUNTAR A LES PERSONES EL QUE NECESSITEN

Aquest és el primer pas en la construcció d'una societat acollidora; una societat que creix quan respectem la dignitat de tots els éssers humans. Representants de les Comissions de Justícia i Pau d'Europa van aprendre això a través del seu contacte amb els diferents moviments d'acció social en la seva reunió anual celebrada a Copenhaguen i Malmö.

 

La Conferència de Comissions de Justícia i Pau d'Europa celebra l'Assemblea General i el Seminari Internacional a Copenhaguen i Malmö, del 25 al 28 de setembre de 2015. Durant el Seminari Internacional "Models europeus de convivència. Experiències a Copenhaguen i Malmö", les Comissions de vint-i-un països europeus van explorar temes relacionats amb els migrants, sol·licitants d'asil i la integració dels nouvinguts. Aquest enfocament és especialment pertinent a la llum de les crisis polítiques que amenacen la vida, que han provocat que milions de persones sirianes, iraquianes i eritreas fugin a Europa des dels seus països d'origen.

A Copenhaguen, vam visitar a un representant del Parlament danès, l'Institut Danès de Drets Humans, i Politikenshus, un mitjà de comunicació. A més, vam assistir a un Panell de Discussió "Església nacional danesa i persones estrangeres", on van participar membres de diferents denominacions cristianes i un imant. A Malmö vam visitar el Centre Islàmic de Rosengård; Ögårdsskolan, una escola primària musulmana; l'Institut Santa Maria Catòlica, Església Luterana sueca en Rosengård; Dialogforum, un projecte del programa de lluita contra la discriminació a la ciutat de Malmö; i Yalla Trappan, una empresa social d'inserció laboral, on vam conèixer a gent de moltes cultures i tradicions religioses.

Curiosament, la nostra experiència de les situacions danesa i sueca va ser paral·lela a les nostres experiències locals com a comissions nacionals d'altres països europeus. D'aquesta manera les situacions daneses i sueques reflecteixen una experiència europea de resposta a les preguntes de les persones migrants, sol·licitants d'asil i a la integració dels nouvinguts, incloent les persones refugiades. Durant les nostres trobades i diàlegs amb gent de Copenhaguen i Malmö, es van fer evidents tres temes: abordar temors, així com donar esperança; lideratge moral i un mandat de visió de llarg per a la societat.

La por era un tema comú en les nostres visites i discussions. Aquest temor tenia almenys tres formes diferents: por a perdre la cultura i la identitat, el temor que l'estat de benestar s'esfondrés quan un gran nombre d'estrangers col·lapsin el sistema i por al fet que els estrangers es portin les oportunitats d'ocupació de la població local. Però també trobem esperança. Aquesta esperança tenia la forma de projectes d'apoderament de dones, capacitació d'aturats, oportunitats de trobada i oportunitats per al diàleg entre els diversos pobles.

Als nostres debats també vam abordar un segon tema: tant els polítics i altres líders d'opinió com els ciutadans, les organitzacions religioses i les ONG poden ser veus vitals d'autoritat moral i credibilitat. Se'ns va recordar durant els tallers que els líders d'opinió i actors socials són contribuents importants a l'hora de la construcció de societats acollidores o inhòspites.

La construcció de societats acollidores és responsabilitat de totes les organitzacions i moviments democràtics i dels drets humans els fonaments ètics dels quals estan basats en una comprensió fonamental de tots els éssers humans com d'igual valor. Els membres de Justícia i Pau d'Europa entenem que som responsables de la promoció de societats acollidores. En el seu discurs davant el Congrés d'Estats Units del 24 de setembre 2015, el papa Francisco defineix una bona societat com una que, "... perdura quan cerca, com una vocació, satisfer les necessitats comunes quan estimula el creixement de tots els seus membres, especialment els de aquells que es troben en situacions de major vulnerabilitat o risc".

Assumir la responsabilitat de complir amb la vocació de la societat significa que els membres de Justícia i Pau d'Europa busquem:

  • Oferir fets concrets i perspectives més àmplies com a resposta als temors i com un mitjà per fer front als arguments en contra de les societats acollidores.

  • Promoure una societat acollidora, preguntant primer aquelles persones que són vulnerables o que estiguin en risc de ser-ho, allò que necessiten, i servir a aquestes necessitats.

  • Recolzar i animar als polítics i als formadors d'opinió amb credibilitat per no fer declaracions ambigües i fer polítiques anticipades, que recolzin el desenvolupament de la benvinguda en les societats europees.

 

Justicia y Paz de Europa