El passat 2 de juliol es va presentar la nova Guia per al respecte de creences a l’àmbit penitenciari, un document fruit de la col·laboració entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals, el Departament de Justícia i les principals confessions religioses, en el qual també hi ha col·laborat Justícia i Pau.

 

 

 

Aquest document és un catàleg de recursos i bones pràctiques, de 160 pàgines, que té per objectiu ajudar a garantir el ple respecte dels drets de llibertat religiosa en l'àmbit penitenciari. Una versió revisada i ampliada de la guia publicada el 2010 en època d'Albert Batlle com a secretari de Serveis Penitenciaris de la Generalitat i de Montserrat Coll en la direcció d'Afers Religiosos. En la redacció i revisió d'aquesta nova guia hi ha participat el director de Justícia i Pau, Eduard Ibáñez.

L'acte de presentació també va comptar amb el testimoni personal de la Vicki Molins, sobre l'acompanyament a les presons, i amb una taula rodona (L’atenció religiosa a les presons. Reptes i oportunitats). La taula va estar moderada pel Xavier Badia, vicepresident i responsable dels voluntaris de presons de Justícia i Pau i hi van participar en Jesús Roy, mercedari i coordinador interdiocesà de Pastoral Penitenciària de la Conferència Episcopal Tarraconense; en Mohamed Halhoul, portaveu de la Federació Consell Islàmic de Catalunya; i en Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya.

Més informació de l'acte a l'acticle de Catalunya Religió

Cal recordar també l'informe que Justícia i Pau va presentar a l'abril de 2006 amb el títol L’assistència religiosa i la llibertat de culte a les presons de Catalunya i que abordava també aquest tema, i que partia de la convicció que el servei que poden prestar, i que de fet ja presten, les confessions religioses dins de les presons és de gran importància per contribuir a una vida més digna i humana dins dels centres i a la reinserció social dels interns. Alhora, també es pretenia amb l'estudi afavorir que l’Administració penitenciària catalana i el personal penitenciari valoressin més aquesta tasca i prenguessin les mesures adequades per facilitar-la i dotar-la de la major qualitat possible.