La campanya Banc Sabadell Sense Armes, de Justícia i Pau, el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, SETEM, l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i el Col·lectiu RETS va intervenir a la Junta General d'Accionistes del Banc Sabadell del dia 31 de maç, per denunciar les alarmants i creixents inversions de l’entitat bancària en empreses armamentístiques internacionals i espanyoles.

L'activista de Justícia i Pau Sabadell, Theresa Macià, en nom de la campanya Banca Armada i Banc Sabadell Sense Armes, va poder denunciar, gràcies a les 145.500 accions que diferents accionistes van cedir, davant de la Junta aquest negoci “brut de sang” i “relacionat amb la indústria de la mort” com afirma la mateixa Theresa Macià en la seva intervenció. L’últim any, Banc Sabadell, tenint en compte les accions, els bons, els préstecs i els crèdits ha invertit fins a més de 64 milions d’euros en empreses fabricants d’armes.

Les empreses on avui dia es té constància que el Banc Sabadell hi inverteix són: Orbital ATK, Maxam, Oesia i Indra. A Orbital ATK, Banc Sabadell hi manté 29 milions de dòlars en forma de crèdit, segons l’informe Don’t Bank on the Bomb, de l'ONG Pax. Aquesta és una empresa que dissenya, desenvolupa i produeix caps nuclears, així com l’Hellfire Rocket Motor, un míssil utilitzat en diferents aparells de guerra de terra, mar i aire. D’altra banda, finança la indústria militar espanyola amb 40 milions d’euros i, el cas més preocupant d’entre les empreses espanyoles Indra, Oesia i Maxam té relació amb aquesta última empresa, ja que, segons afirma Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i autor dels informes de la Banca Armada espanyola, “hi ha indicis que explosius i bales de Maxam han acabat en mans de grups rebels a Síria i la República Centreafricana”, fet que significa que l’empresa té relació directa a llocs en conflicte viu i permanent.

Aquesta és una acció més a través de la qual es vol fer visible la relació entre alguns bancs i les empreses que fabriquen armes i busca conscienciar i plantejar entre la ciutadania i les mateixes entitats quin és el Banc que volem. Per sobre de tot, i com acaba dient Theresa Macià davant de la Junta d'Accionistes, quan s'inverteix en armes no es pot saber en mans de qui acabaran aquestes i per tant cal cancel·lar d'immediat aquestes inversions.

A la pàgina web de Banc Sabadell Sense Armes s’hi recullen les denúncies de les inversions en armament per part de l’entitat financera.

Aquí teniu la intervenció completa de Theresa Macià, membre de Justícia i Pau Sabadell, i la resposta del Senyor Josep Oliu, president del Banc Sabadell, en relació a la seva intervenció: