ConflictMinerals coltan“Volem aconseguir trencar el vincle entre els nostres aparells i els #ConflictMinerals.” Sota aquesta premissa, Justícia i Pau lidera el llançament de la pàgina web especialitzada en el conflicte de l’extracció il·legal dels anomenats minerals de sang, amb l’objectiu de “donar veu i informar sobre les connexions entre el model de consum imperant i la perpetuació de la vulneració dels drets humans en l’extracció d’aquests minerals.”

Així, en associació amb diferents entitats (Solidaritat Castelldefels-Kasando, La Bretxa, Justice et Paix Francòfona de Bèlgica i Groupe d’Associations de Defense des Droits de l’Homme et de La Paix), així com amb la col·laboració d’ALBOAN i REDES, la pàgina web forma part de la campanya finançada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, a fi d’impedir que els grups armats de zones en guerra es financin amb el comerç de minerals utilitzats per a la nostra tecnologia.

D'aquesta manera, amb la voluntat de “donar a conèixer la relació que hi ha entre els productes tecnològics i els conflictes armats i violacions de drets humans als països on s’extreuen els minerals necessaris per a la seva fabricació”, la campanya treballarà en diferents línies. En primer lloc, el coneixement i la sensibilització, mitjançant la creació d’aquest espai web informatiu de referència sobre la situació dels minerals de conflicte al nostre planeta, on trobarem informació actualitzada del conflicte, les accions que es duran a terme i la investigació de les conseqüències d’aquesta extracció. A més a més, la campanya comptarà amb xerrades a escoles, acompanyada del reportatge premiat “La guerra pels minerals maleïts” de la periodista Gemma Parellada des de les mines de l’est de la RD. Congo. A part, la iniciativa treballarà també la incidència política per aconseguir una “llei per una legislació obligatòria i eficaç per aturar els Conflict Minerals”; així com la sensibilització i mobilització de la ciutadania a favor del consum responsable i del respecte als drets humans.

Accions futures

Les línies que marcaran les accions futures de la campanya se centraran tant en la investigació sobre la problemàtica, amb la publicació de l’informe de la investigació “El paper de la societat civil en els mecanismes de regulació i transparència dels minerals de conflicte a l’Est de la República Democràtica del Congo”, realitzat amb la col·laboració de Tecum (consultoria en programes de desenvolupament); com amb l’estudi sobre la responsabilitat de les empreses catalanes presents al Mobile World Congress (MWC), que se celebrarà durant la setmana vinent a la ciutat de Barcelona.

En aquest sentit, Justícia i Pau forma part de la Xarxa d’Entitats per la República Democràtica del Congo des de la seva fundació i treballa coordinadament amb la resta de membres de la xarxa per a la sensibilització ciutadana i incidència política amb l’objectiu final d’aturar la violència a la R.D. Congo; mentre que en l’àmbit europeu, forma part d’un grup ampli d’entitats que treballa en la incidència a les institucions europees i la sensibilització de la població sobre aquest conflicte.

LOGOCONFLICT

www.conflictminerals.es