CoordinadoraConferenciasEpiscopales TierraSantaText íntegre del Comunicat final de la Coordinadora de Conferencies Episcopals en suport de l'Església a Terra Santa

 

“Fa falta tornar a sentir que ens necessitem els uns als altres, que tenim una responsabilitat pels altres i pel món, que val la pena ser bons i honests” (Laudato si, 229).

Com a bisbes de la Coordinadora de Terra Santa ens fem ressò de la trucada del Papa Francesc en la seva recent carta Encíclica Laudato si per recordar la nostra interdependència en un món globalitzat. Aquí, en aquesta Terra Santa per a jueus, cristians i musulmans, se'ns ha recordat durant la nostra visita la presència permanent de l'Església entre els febles i vulnerables, i els que, molt sovint, són oblidats. Ens emportem les nostres experiències aquí i les històries que hem escoltat, i ens comprometem a donar veu als sense veu. L'actual violència fa més urgent que recordem a tots i especialment els marginats que busquen viure en justícia i pau.

A la comunitat cristiana i als joves de Gaza, no us oblidem. La guerra de 2014 va portar la destrucció de milers de llars, així com d’infraestructures materials i socials de Gaza, i la mort d'israelians i palestins. Un any i mig després, al mateix temps que trobem signes d'esperança i la resistència de la població és destacable, molts continuen sense llar i traumatitzats per la guerra. El bloqueig continua portant desesperació a llurs vides i ells viuen efectivament en una presó. A la Parròquia de la Sagrada Família se'ns ha dit: “En aquest any de la Misericòrdia una de les obres de misericòrdia és visitar els empresonats i us agraïm la vostra visita a la presó més gran del món”. La capacitat de tants cristians i musulmans per donar-se suport els uns als altres en aquesta situació és un signe visible d'esperança, un exemple per a tots nosaltres en un temps en el qual molts busquen dividir les comunitats”.

A la comunitat cristiana de Beit Jala, on la confiscació israeliana de la terra i l'expansió del mur de separació a la Vall de Cremisan, violant les lleis internacionals, soscaven la vostra presència a la Terra Santa, no us oblidem. Durant el 2016 donarem a conèixer la vostra situació nacionalment i internacionalment.

Als israelians i palestins que busquen la pau, no us oblidem. El dret d'Israel a viure amb seguretat és clar, però la contínua ocupació desanima ocupants i ocupats. Els líders polítics de tot el món han de fer un esforç més gran per aconseguir una solució diplomàtica que posi fi a prop de 50 anys d'ocupació i resolgui l'actual conflicte perquè els dos pobles i les tres religions puguin viure junts en justícia i pau.

Als refugiats cristians que hem trobat a Jordània, no us oblidem. Hem escoltat el trauma i les dificultats d’intentar reconstruir les vostres vides. Per a la majoria, tornar a casa ja no és una opció. Jordània està fent esforços per gestionar el fet que una quarta part de la seva població actual siguin refugiats. Els esforços de l'Església local i de les ONG d’acollir tots els refugiats –cristians o musulmans- són significatius i encomiables amb l'objecte de recuperar la perduda dignitat humana dels refugiats, però la comunitat internacional ha de fer més per alleujar la seva situació i treballar per la pau en tota la regió.

Als sacerdots, comunitats religioses i laics de l'Església a Jordània, no us oblidem. L'Església a Jordània és vital i creixent, però els cristians tenen por de l'expansió de l'extremisme a la regió. Esperem que l'entrada en vigor l'1 de gener de l'Acord Global entre la Santa Seu i l'Estat de Palestina ens ofereixi un model de diàleg i cooperació entre els estats que respecti i preservi la llibertat religiosa i de consciència de totes les persones.

Amb la promesa d'una solidaritat activa, fem nostra l'oració del Papa Francesc a Laudato si “Oh Déu dels pobres! ajuda'ns a rescatar els abandonats i oblidats d'aquesta terra, tan preciosos als teus ulls”.


Arquebisbe Stephen Brislin, Sud-àfrica
Bisbe Peter Bürcher, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega, Suècia
Bisbe Oscar Cantú, Estats Units
Arquebisbe Rodolfo Cetoloni, Itàlia
Bisbe Christopher Chessun, església d'Anglaterra
Bisbe Michel Dubost, França
Bisbe Lionel Gendron, Canadà
Bisbe Felix Gmur, Suïssa
Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les, COMECE
Bisbe Declan Lang, Anglaterra i Gal·les
Bisbe John McAreavey, Irlanda
Bisbe William Nolan, Escòcia
Bisbe Thomas Maria Renz, Alemanya
Arquebisbe Joan Enric Vives, Espanya i Andorra

 


________________________________________
Nota de l'editor:
Des de 1998, la Coordinadora de Conferències Episcopals en suport de l'Església en Terra Santa es reuneix amb la invitació de l'Assemblea d’Ordinaris Catòlics de Terra Santa. Sota els auspicis de la Santa Seu, la Coordinadora de Terra Santa es reuneix cada mes de gener a Terra Santa i se centra en l'oració, la peregrinació i la persuasió amb l'objectiu de mostrar la solidaritat amb la comunitat cristiana, que experimenta una intensa pressió política i socioeconòmica.