Autodidacta i aliena a les modes, l’artista Montserrat Gudiol (1933-2015), nascuda en el sí d’una família on l’art i la música eren considerats elements vitals, és avui recordada per obres com el Sant Benet, situat al Monestir de Montserrat, o el Sant Jordi, quadre que avui dia decora el Palau Generalitat de Catalunya.  L’autora, durant una trajectòria artística que va ocupar quasi la totalitat de la seva biografia, es va consagrar caracteritzant-se per l’ús d’un llenguatge pictòric totalment propi que, de manera voluntària, buscava fugir de qualsevol moda. Als anys 90, en un moment en què la pintora ja gaudia d’un gran reconeixement, va donar un dels seus treballs pictòrics a Justícia i Pau, amb l’objectiu de col·laborar amb l’entitat i ajudar a recaptar-hi fons. Una obra que ja està en venta.

Gudiol, tal com escrivia Francesc Fontbona el 2015, any en què l’artista va morir als 82 anys, encara avui és recordada per aconseguir aquell “estil propi centrat en un tipus de figura humana, sòbria i severa, melancòlica i reflexiva, que sol emergir amb gran delicadesa d’uns amplis fons sovint quasi monocromes en què les textures han estat matisadament treballades, amb suavitat i com inacabades, sense caure mai a l’il·lusionisme.” Un estil que acabà agradant a la Catalunya dels anys 60, adquirint, poc a poc, una presència internacional que portà la seva obra a ciutats com Johannesburg (1964), Tòquio (1974), Moscou (1979) o Nova York (1982), entre d’altres.

Així, després de tota una vida dedicada a l’art, l'escriptor Daniel Giralt-Miracle afirma que “és probable que el component poètic sigui el que millor defineix aquesta pintora que es va mantenir allunyada de les modes per ser fidel a la seva manera d’entendre i viure l’art”, més enllà de l’abstracció i l’informalisme que omplien les corrents artístiques del moment.

L’obra cedida per part de l'artista a Justícia i Pau es pot aconseguir, per un preu de 25€, posant-se en contacte amb la entitat.


Fotografia: Dibuix cedit per Montserrat Gudiol a Justícia i Pau (mides: 68 x 48 cm).