Representants de diferents organitzacions de la societat civil i institucions visitaran, del 27 d'abirl al 2 de maig, la ciutat de Buenaventura, que supera tots els índexs del país en violència i vulneracions de drets humans, per veure el treball del Grup TCB en aquesta zona.

Diversos actors colombians acusen la filial de l'empresa TCB d'estar implicada en la vulneració dels drets humans a la ciutat. Per aquest motiu, la delegació que viatja a la ciutat portuària ha estat convidada a l'Audiència pública "Víctimes del desenvolupament i estat de coses inconstitucionals", que convoca la Comissió de Drets Humans del Senat de la República de Colòmbia i diferents organitzacions socials de Buenaventura.

Entre tots els qui formen aquesta delegació s'hi troben la presidenta i vicepresident de la Taula Catalana per Colòmbia Michela Albarello i Tono Albareda; Tica Font, directora de l'Institut Català Internacional per la Pau; Julián Artacho, representant a Colòmbia de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament; Gabriela Serra, parlamentària de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP); Joan Maria Soler, vicepresident de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i Amaia García, coordinadora de la Taula Catalana per Colòmbia.

A més a més, com a representant de l'església i de l'arquebisbat de Barcelona, viatjarà a Buenaventura Josep Maria Fisa, que al mateix temps també representa Justícia i Pau com a consiliari que és de l'organització.

Fa anys que diferents organitzacions colombianes van presentar un seguit de denúncies contra el Grup TCB - Terminals de Contenidors de Barcelona – a l'Informe "Setge a les comunitats. Els impactes d'una empresa catalana, Grup TCB, a Buenaventura, Colòmbia". Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia van portar a Catalunya una delegació colombiana i van organitzar diferents activitats perquè els membres d'aquesta comisió expliquessin les dades i denúncies. A més a més, representants de l'església, la policia i les comunitats afectades de Buenaventura van explicar al Parlament de Catalunya com els plans de desenvolupament econòmic i urbanístic per a la ciutat portuària estan generant situacions de violència, amb la participació, directa o indirecta, d'empreses catalanes. Tots els grups parlamentaris van expressar el seu compromís per fer seguiment de la situació.

No és l'únic cas en què les inversions de l'empresa catalana TCB han estat motiu de preocupació. La seva filial a Guatemala, Terminal de Contenedores Quetzal (TCQ), ha estat acusada recentment de pagar 26 milions d'euros en comissions a canvi d'un contracte públic i el seu representant ha estat detingut. Els membres de la delegació intentaran confirmar si altres empreses catalanes podrien tenir interessos a Buenaventura, ja que fonts colombianes apunten que Aigües de Barcelona hauria comprat l'empresa municipal Sociedad de Acueducto y Alcantarillado de Buenaventura.

La delegació presentarà les seves conclusions a la tornada, en roda de premsa.

Al web de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia podreu trobar tota la informació sobre la situació actual a Colòmbia i, en concret, a Buenaventura.