Xavier Aldekoa i Lola Hierro   Premi Joan GomisLola Hierro i Xavier Aldekoa, els dos periodistes que guanyen la 10a edició del Premi de Periodisme solidari Memorial Joan Gomis

L'Auditori de la Biblioteca de la Facultat de Comunicació Blanquerna aplegava ahir, 30 de novembre, una nova entrega dels premis del Memorial Joan Gomis, convocat per Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació Blanquerna - Universitat Ramon Llull, Fundació Cultura de Pau, Mans Unides i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El president de Justícia i Pau, Eudald Vendrell, va ser l'encarregat de presnetar l'acte. Ell mateix va fer un repàs de les edicions anteriors i un recordatori del significat i el què vol transmetre aquest guardó.


Els finalistes ja es coneixien des de feia dies. D'una banda, en la categoria d'obres periodístiques, el jurat ha decidit premiar el reportatge Por ser niñas de Lola Hierro, publicat en la secció Planeta Futuro d'El País. Aquest reportatge mostra la realitat de les dones i les nenes d'Etiòpia, a través d'un estil i un llenguatge clar, precís i sensible. Lola Hierro descriu la situació dramàtica per la qual passen les nenes i dones d'aquest país i, a la vegada, mostra vies possibles de canvi i esperança a través de projectes que ajuden de forma real i eficient a dignificar-les.

D'altra banda, en la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat a Xavier Aldekoa per la seva feina a Àfrica. Tot i la seva joventut, el periodista fa més de deu anys que treballa de forma compromesa amb el continent africà. Des d'una mirada positiva i solidaria, narra i explica el que passa a l'Àfrica més desconeguda i tot allò que afecta a aquells més invisibles i que poques vegades tenen veu.