Dilluns dels Drets HumansEl proper dilluns 16 de novembre seguirem amb el cicle "Els dilluns dels Drets Humans", amb el tema: "El dret a la lliure determinació dels pobles. Estat de la qüestió".

Els ponents d'aquesta segona conferència seran: Joan Ridao, professor titulat Acreditat de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona, Quim Arrufat, politòleg i activista social, exdiputat al Parlament de Catalunya i director de relacions internacionals del CIEMEN i Membre de delegacions catalanes al  Kurdistan i Arcadi Oliveres, professor d’Economia Aplicada a la UAB, expresident de Justícia i Pau.

Malauradament, avui molts continuen negant els drets dels pobles i nacions. Molts pobles continuen patint tota mena d’abusos i opressions,  són negats, sotmesos violentament o maltractats per altres pobles o Estats, o pateixen el menyspreu i la minorització de les seves llengües i cultures, el desplaçament de les seves poblacions i la impossibilitat de determinar el seu estatus polític.
Les nacions tenen dret a existir, a ser reconegudes com a subjecte polític, a mantenir i desenvolupar la seva identitat, a la seva pròpia llengua i cultura, a autogovernar-se i a la seva lliure determinació.
Aquests drets descansen en principis morals i són anteriors qualsevol norma jurídica. El dret internacional els ha reconèixer i, de fet, els ha reconegut parcialment. Però, sovint, les normes que els reconeixen són interpretades d’una manera molt restrictiva i manca una regulació que els garanteixi i reguli el seu exercici, en particular el dret a la lliure determinació.
Com protegir els drets dels pobles?  Examinem els casos del poble català i del poble kurd des de la perspectiva dels seus drets nacionals.

PONENTS:

  • Joan Ridao, professor titulat Acreditat de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona
  • Quim Arrufat, politòleg i activista social, exdiputat al Parlament de Catalunya i director de relacions internacionals del CIEMEN. Membre de   delegacions catalanes al Kurdistan.
  • Arcadi Oliveres, professor d’Economia Aplicada a la UAB, expresident de Justícia i Pau.

MODERADOR:

•    Pendent de confirmació