Amnistia Internacional publica un informe dedicat al sistema d'asil espanyol, en el que insta a fer reformes i denuncia discriminacions.

 

El passat dimarts 31 de maig Amnistia Internacional (AI) va presentar un informe sobre el sistema d’asil espanyol, en el que demana a les autoritats espanyoles que el reformin, ja que el titllen de “discriminatori, arbitrari, obsolet i ineficaç”. A més, AI apunta que aquest sistema “pot portar […] a la indigència a mig termini”. AI indica que tant aquells que arriben per Ceuta i Melilla, com els qui ho fan per altres vies o els qui venen de la mà del Govern espanyol mitjançant processos de reubicació o reassentament es troben amb dificultats per un acolliment digne.

D’altra banda, denuncia que determinades nacionalitats pateixen discriminació en el procés d’estudi de les sol·licituds d’asil, fent que el procés s’estengui sobretot per als sol·licitants subsaharians. A més a més, les ajudes que reben mentre esperen que la seva sol·licitud es resolgui no són suficients i sovint els criteris de vulnerabilitat no s’estudien a fons, pel que necessitats bàsiques com l’habitatge queden sense cobrir.

A més, l’informe tracta la manca de voluntat política per part de les autoritats espanyoles respecte a compartir la responsabilitat amb la resta de membres de la UE en matèria d’asil: sis anys després de l’aprovació de la Llei d’Asil espanyola encara no s’ha creat el reglament de desenvolupament de la mateixa; un fet que entre d’altres explica per què les ajudes previstes s’han atorgat, en paraules d’AI, de manera “desigual i arbitrària”. Caldrà veure si la coordinació entre els diferents nivells de govern millora, un fet que augmentaria l’eficiència dels recursos existents posats a disposició del govern central per part d’ens locals i autonòmics; o si d’altra banda un possible canvi en la composició del Congreso afavoriria noves pràctiques en les polítiques migratòries.

Podeu consultar l’informe aquí.