130 organitzacions, entre elles Justícia i Pau, denuncien a través d'una carta oberta a la Presidència del Consell de la Unió Europea i els estats membre de la Unió Europea que la norma europea sobre l'extracció i comerç dels mienrals en zones de conflicte és insuficient i s'està debilitant. 

El pròxim 16 de juny, la ministre de Comerç i Cooperació al Desenvolupament dels Països Baixos, com a representant de la Presidència del Consell Europeu, té previst anunciar l’acord per una regulació dels “minerals de conflicte”. Aquest acord final és el resultat d'una negociació entre el Consell Europeu, la Comissió Europea i el Parlament que ha durat més d’un any.

El 20 de maig de 2015, el Parlament Europeu va votar a favor d’un reglament dissenyat per exigir a les empreses europees que importen estany, tungstè, tàntal i or en qualsevol de les formes en què es troben, sigui en brut o processats, per què assegurin que actuen de manera responsable a l’hora de comprar els minerals en zones de conflicte armat. 

No obstant, 130 organitzacions de la societat civil han mostrat a través d'una carta oberta a la Presidència del Consell de la Unió Europea la seva preocupació perquè el resultat no sigui l'esperat i es debiliti el comprimís de la Unió Europea envers els drets humans i la pau. Es denuncia que molts dels minerals que poden estar "tacats de sang" entren a la Unió Europea incorporats en productes elaboralts i per això la nova normativa ha d'incloure a les empreses europees que compren aquests productes. 

Es demana a la presidència del Consell i als Estats Membres que continuïn negociant per assolir un reglament eficaç, que contempli per sobre de tot l'ètica i el bé comú més que el marge de benefici econòmic de les empreses.

Llegiu la carta oberta sencera.