Logo Justícia i Pau  EuropaLa cimera informal de la Unió Europea el passat 16 de setembre va ser la primera ocasió després del Brexit del Regne Unit, i per tant, sense el seu primer ministre. Els 27 caps d’Estat es van reunir per resoldre l’adopció de la Declaració i el Pla de treball de Bratislava, escrit que conté un seguit de propostes polítiques i un calendari amb el seguiment de totes les accions a realitzar per millorar la seguretat interior i exterior, el desenvolupament, la defensa i la joventut. 

La declaració es redacta després del discurs de Jean Claude Juncker, president de la Comissió Europea sobre l’estat de la Unió Europea. D’aquesta manera, la Conferència de Comissions de Justícia i Pau d’Europa es va reunir el dilluns 3 d’octubre a Luxemburg per aprovar la següent declaració:

 

Declaració sobre la UE

Per l'Assemblea General de la Conferència de Comissions de Justícia i Pau d'Europa

6 octubre 2016

 

Prenent nota d'aquestes iniciatives, però també de la contínua controvèrsia i desacord entre els Estats membres després de la votació del Brexit, la Conferència de Comissions de Justícia i Pau d'Europa (Justícia i Pau Europa) es va reunir el dilluns, 3 d'octubre de 2016, a Luxemburg per la seva Assemblea General anual i aprovar la següent declaració:

1. La Unió Europea està en mal estat. Un important Estat membre ha decidit abandonar-la. Molts altres ignoren o desafien obertament les normes i decisions adoptades prèviament junts. Alguns estan lluitant ells mateixos per la unitat. Cal sobretot restaurar la confiança per reunir les coses de nou, tant la confiança entre els estats membre com la confiança de la ciutadania en la política en general i en les institucions europees, en particular. La confiança en la Unió Europea continua sent una resposta vàlida a l'aterridora guerra i violència del segle XX i als desafiaments de la globalització del segle XXI.

2. La confiança a Europa no serà el resultat de declaracions, plans de treball i discursos, i certament no ho serà en el curt termini. Es necessitaran anys per reconstruir el que es va perdre i es necessitaran resultats substancials en termes de llocs de treball de qualitat per als joves, noves oportunitats per als més pobres, més seguretat per a tots i la protecció del medi ambient. Es requeriran procediments més transparents i democràtics, així com un major respecte per les tradicions nacionals, regionals i locals, que estan amenaçats per les forces del mercat mundial, al costat d'una major justícia social en termes d'impostos i oportunitats per a les persones més pobres en Europa i a tot el món.

3. La Unió Europea reuneix els Estats-nació democràtics. No els substitueix i la seva supervivència depèn de majories estables i clares a favor de la UE dins d'ells. Tenint això en compte, els següents dotze mesos presentaran una sèrie de desafiaments electorals. Diverses eleccions i referèndums poden afeblir encara més el suport popular a la UE. Els governs són en general menys proclius a prendre mesures polítiques agosarades just abans d'eleccions importants. Per tant, els propers mesos són també en gran mesura el moment perquè la societat civil prengui la iniciativa i promogui la Unió Europea. Les Esglésies cristianes exerciran també el seu paper en aquesta línia.

4. Estem d'acord amb el procés de consulta entre la Conferència d'Esglésies Europees (CEC) i els seus membres per a la propera Assemblea General de la CEC el 2018, llançat el passat mes de juny. Durant els propers dotze mesos, els bisbes catòlics dels països de la UE (COMECE) prepararan de forma activa la seva important Congrés sobre el futur d'Europa, a Roma en 2017. Les iniciatives nacionals com les Setmanes Socials de França dedicaran la seva reunió anual el 2017 a la qüestió europea. Així mateix, agraïm al papa Francesc la seva compromès interès a Europa i els influents discursos de 2015 al Parlament Europeu i en l'atribució del Premi Carlemany el 2016.

5. Justícia i Pau d'Europa, la nostra xarxa, està dedicada a la pau i la justícia social al món i hem decidit dedicar la nostra propera acció concertada anual al tema "Europa en la encrucijada". El document guia per a l'acció concertada es publicarà a l'inici de la Quaresma de 2017 i inclourà deu propostes concretes de política. Les comissions nacionals iniciaran activitats locals sobre la base del document i les propostes.

6. Mentrestant, desitgem manifestar el nostre ferm compromís amb la Unió Europea. Esperem que els pobles i nacions del nostre continent segueixin el camí de l'estreta cooperació i superin les dificultats actuals. Profecies ombrívoles prediuen sovint el declivi econòmic i demogràfic d'Europa en el curs del segle XXI. Una possible ruptura de la Unió Europea, sens dubte, acceleraria aquest procés. Millorar la Unió Europea i acostar-la cada vegada més als seus ciutadans és la millor manera de prevenir-la. El cristianisme no és una religió en declivi sinó inspiradora. És una religió d'esperança. Com a persones cristianes a Europa, fem una crida a tota la ciutadania i sobretot els que tenen responsabilitats polítiques per contribuir a una Europa de la responsabilitat i la solidaritat.