AETM (Ajut a Estudiants del Tercer Món) presenta la seva memòria d’activitats de l’any 2015, en la que celebren les nombroses ajudes atorgades als estudiants llatinoamericans i la bona gestió del conveni actual amb Guatemala.

Es tracta d’unes beques per a estudiants llatinoamericans dels pobles anomenats del “Tercer Món”, qui reben ajudes per formar-se i així amb la possibilitat de treballar en el seu país. Segons la pàgina web de l’AETM, l’objectiu principal és que els països més pobres, amb el seu capital humà i en col•laboració amb la política educativa de cada país, arribin a tenir els seus propis professionals i titulats sense haver de dependre en tanta mesura dels països rics. La seva trajectòria és exemplar: des de l’any 1990 han ajudat a estudiants de diversos països d’Àfrica, Centre i Sud d’Amèrica, i enguany tenen el conveni amb Guatemala (Casa de Servicios de desarrollo comunitario, CSEDHAL); quasi 800 estudiants s’han pogut beneficiar d’aquests ajuts.

És una activitat de formació dirigida per la Fundació Torre del Palau, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Terra Solidària i Justícia i Pau Terrassa.

La memòria 2015 la podeu llegir a continuació:

 

Memòria 2015 AETM

Malauradament vivim temps gairebé inexplicables a la vista de la passivitat davant del patiment de massa persones. Pensem només amb les vergonyants imatges i testimonis que ens assetgen els darrers mesos i anys! Hi ha algú, amb ànima, que no se senti incòmode i es torni vermell davant el fotoperiodisme que ens envaeix, que obre tele diaris, telenotícies i omple portades de mitjans? I des de la nostra impotència, que és menys de la que podem, què hem de fer?

No és nova aquesta passivitat de la que nosaltres, per omissió, som còmplices de tota la injustícia que se’ns passa per la cara i és ben cert que hi tenim alguna responsabilitat. Les ONG amb els seus programes de cooperació internacional intenten alleugerir, davant la ineficàcia dels governs, aquests crims, diguem-ho pel seu nom, que comporten el patiment i la mort de tants innocents. La injustícia ha arrelat, creix i es justifica al món sotmetent-la al benestar dels més privilegiats, entre ells nosaltres, sense adonar-nos ni que fos per egoisme que aquest fer no comporta més que l’augment de la inestabilitat i de drames humans insultants que ens surten molt cars i que encara, al ritme que anem, ens en poden resultar més. Algú ho dubta?

AETM va néixer fa més de vint-i-cinc anys per fer front a aquesta inhumana desigualtat i es va proposar afegir el seu granet de sorra, no més, a pal•liar la ben trista situació. Ho vam fer des de la complicitat amb els mal anomenats pobles del tercer món i som aquí, avui, per a continuar donant suport als voluntaris catalans que treballen a Guatemala, un dels països més necessitats de Centre Amèrica, el 128 en el rànquing de riquesa o pobresa, com ho vulgueu dir, Espanya és el número 28. Allà fem uns ajuts econòmics a una vintena d’estudiants retornats al seu país desprès de la guerra i arran dels Acords de Pau que els va portar per salvar la pell a l’exili a Mèxic. Aquest nois i noies, en tant que podem, en paritat de gènere, al llarg de l’any retornen l’import de la seva ajuda en hores de treball a favor d’alguna ONG i acabats els seus estudis, generalment de formació professional s’insereixen a la trama laboral i es comprometen així amb el progrés social de la seva gent. Això fa que no es plantegin immigrar, que es formin, que puguin viure guanyant-se el pa de cada dia, per a ells i la seva família, i per tants escapant de la misèria. Com dèiem un gra de sorra, però sabeu a quants nois hem ajudat i han acabat els seus estudis fins avui? Ni més ni menys que a 717 nois i noies amb un import total 1.313.708 € i això del 1990 al 2015. De la capacitat de recaptar fons i la generositat que trobem en persones de bona voluntat i solidàries depèn la continuïtat del programa.

Si, com esperem, creieu que val la pena la feina que fem i voleu col·laborar amb aquest programa ho podeu fer des del lloc web Torre del Palau  i cliqueu damunt d’AETM. També us podeu adreçar a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i si voleu fer un donatiu per una sola vegada ho podeu fer al compte d’AETM a Fiare Banca Ètica: ES9015500001250001217025.

Gràcies anticipades.

Josep-Maria Font i Gillué
Secretari del programa

Octubre del 2016