gaspar espunya

En record de Gaspar Espuña

El passat 29 d'abril ens va deixar Gaspar Espuña, figura clau de Justícia i Pau, entitat de la qual va ser Secretari General des del 1974 al 1976 i on va desenvolupar una tasca molt important. Espuña va rebre el 2005 la creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva dilatada trajectòria professional, sobretot en l'àmbit del turisme.

A continuació, unes paraules del nostre expresident, Arcadi Oliveres, dedicades a Gaspar Espuña.

 

"El passat dissabte, 29 d’abril, va morir Gaspar Espuña i Berga que fou una figura pionera de la formació dels professionals del turisme a Catalunya. Però a Justícia i Pau ens correspon també parlar de la seva tasca com a Secretari General de l’entitat dels anys 1974 a 1976, que foren moments ben significatius per a la vida del país.

De les seves múltiples tasques, dutes a terme en col·laboració amb Joaquim Pibernat, director de l’entitat, voldria destacar-ne dues:

  • L’endegament, juntament amb el moviment Pax Christi, que ell també coneixia molt bé, de la campanya per l’abolició de la pena de mort a Espanya, començada arrel de les colpidores i execrables execucions de Salvador Puig Antich i Heinz Chez.
  • L’activa participació, juntament amb altres secretariats de Justícia i Pau de l’Estat espanyol, en la àmplia recollida de signatures, i altres accions en favor de l’amnistia dels presos polítics del franquisme.

Igualment, en Gaspar va marcar clarament en futur de l’entitat al proposar-ne a Joan Gomis com a futur director – posteriorment president, quan es va crear el càrrec - i que ho seria durant vint i cinc anys.

No abandonà mai la relació amb la institució i, l’any 2007 amb motiu del seu 40è aniversari, participà en l’elaboració del llibre recopilador de la seva història i ens acollí en les sales de l’Hotel Alimara en el sopar de la celebració corresponent.

Gràcies Gaspar i fins sempre."

Arcadi Oliveres