21hores ub“Un règim que afecta la salut i la integritat psíquica i física de les persones. Una mesura anacrònica, que afavoreix la “desocialització” i és contrària al “principi de reinserció social com a fi de la pena”. Amb aquestes paraules Mauro Palma, expresident del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura, definia el règim d'aïllament penitenciari durant la jornada sobre l’“Aïllament penitenciari a debat”, organitzada el passat dia 3 de maig a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona per l'Observatori per al Sistema Penal i els Drets Humans i la Coordinadora per a la Prevenció i la Denúncia de la Tortura, de la qual Justícia i Pau forma part.

Durant la jornada va ser presentada la campanya #21horesaïllament, l’objectiu de la qual és que el Parlament de Catalunya es pronunciï sobre la necessitat de suprimir el règim d'aïllament penitenciari català perquè és incompatible amb la dignitat humana i amb el principi de reinserció social.

Una posició reiterada per Juan Méndez, últim relator de les Nacions Unides sobre Tortura i Tractes Cruels, Inhumans i Degradants, qui va afirmar durant la seva intervenció que “l'aïllament penitenciari infligeix dolor i sofriment inhumans i degradants”, subratllant la “necessitat de respectar i aplicar les normes internacionals, en particular les Regles Mandela i el Protocol d'Istanbul”.

El grup de treball sobre l'aïllament penitenciari en el Parlament de Catalunya està acabant la seva labor i en els propers dies farà públiques les conclusions, basant-se en les intervencions i compareixences que s'han seguit en aquests últims mesos en les sessions del Parlament.

Acto Aislamiento UB 1

Més informació:

«Traieu-me d'aquí», vídeo de ficció sobre els efectes psicològics de l'aïllament penitenciari.

http://www.eldiario.es/catalunya/politica/centenar-entidades-reclaman-aislamiento-penitenciario_0_639386184.html