Espanya armament 2016Segons l’informe 'Estadísticas españolas de exportación de material de defensa, de otro material y de productos y tecnologías de doble uso'  del govern espanyol, Espanya durant el 2016 va vendre armament per valor de 4.362 milions d’euros, una xifra rècord.

Entre d’altres, aquestes exportacions es van realitzar a l’Aràbia Saudita, Bahrain, Brasil, Egipte, Iraq, Israel i Turquia, fet que ha preocupat a molts pel “risc substancial que puguin cometre o facilitar greus violacions del dret internacional”.
El principal client de l’industria d’armament espanyola és l’Aràbia Saudita, on un 85% d’aquest armament espanyol va anar a parar a les Forces Armades del  país. Entre d’altres, Espanya els ha venut munició, bombes, torpedes, coets, míssils, sistemes de direcció de tir, equips electrònics i aeronaus.

Nombroses ONG, a través de la campanya “Armas bajo control”,  han mostrat la seva preocupació per l’ús que l’Estat saudita en podria fer contra el Iemen, donat que l’Aràbia Saudita ha estat acusada de violacions dels Drets Humans pels atacs contra la població civil iemenita.  En un informe presentat aquesta setmana  les ONG denuncien “el risc de la complicitat en la comissió de crims de dret internacional”, a banda de demanar la revisió del funcionament del sistema de control de les exportacions d’armes i l’adopció de mesures per millorar la transparència. Podeu trobar més informació sobre el seu posicionament aquí

Per més informació sobre el comerç d’armes i el paper de l’estat espanyol en la venda d’armament us recomanem el Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Fonts: Público, La Vanguardia, La Marea, eldiario.es