jornadestaulacolombiapEls dies 29 i 30 de juny s'han celebrat les XV Jornades de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, "Defensar els qui defensen: reptes en la protecció de defensors i defensores dels drets humans en el marc del procés de pau a Colòmbia".

Les Jornades han comptat amb la participació de reconeguts experts colombians i europeus com Franklin Castañeda, defensor de drets humans, representant de la Coordinación Colombia-Europa-Estados Unidos i del Movimiento Nacional de Víctimas de Crímenes de Estado (Movice), Víctor Barrera, investigador del Centro Nacional de Memoria Histórica de Colombia, Elena Ambrosi Turbay, procuradora delegada per al Apoyo a las Víctimas del Conflicto Armado y los Desmovilizados - Procuradoría General de la Nación (Colòmbia) i Emma Achilli, cap de l'Oficina de la Unió Europea de l’organització Frontline Defenders.

jornadestaulacolombia4Dijous al matí va tenir lloc la primera sessió interna entre les entitats membre de la Taula, durant la qual els experts van analitzar els avenços i reptes en la implementació del procés de pau a Colòmbia, abordant els diferents punts de l'Acord de Pau:

 • la Reforma Rural integral;
 • la participació política dels ex guerrillers;
 • el Cese al Fuego y de Hostilidades y Dejación de las Armas;
 • les garanties de seguretat i la lluita contra les organitzacions criminals;
 • la solució al problema de les drogues il·lícites;
 • les víctimes;
 • els mecanismes d'implementació i verificació.

Durant la tarda de dijous, al Pati Manning, es va dur terme una sessió oberta sobre l'anàlisi de la "situació actual dels defensors i defensores de drets humans a Colòmbia i el balanç dels mecanismes emprats per a la seva protecció". En particular els ponents van abordar els següents temes:

 • el panorama general de la situació d'inseguretat per a líders socials i defensores i defensors de DDHH a Colòmbia;
 • el paper dels Grupos Armados Posdesmovilización (GAPD) i altres actors armats en la situació d'inseguretat de defensores i defensors de DDHH a Colòmbia;
 • els reptes de protecció a líders socials i implicacions en la implementació dels acords de pau entre l'Estat colombià i les FARC-EP;
 • el nou marc de suport a víctimes del conflicte armat colombià;
 • els mecanismes de protecció i suport previs i posteriors a l'acord de pau;
 • els èxits i limitacions dels mecanismes de protecció de defensors i defensores de drets humans des de l'àmbit d'actuació de la comunitat internacional.

En acabar les ponències, es va organitzar una taula rodona moderada per David Bondia (President de l'Institut de Drets Humans de Catalunya), sobre "els mecanismes de protecció alternatius per defensors i defensores de drets humans que es podrien aplicar a Colòmbia des de la perspectiva de la comunitat internacional".

jornadestaulacolombia3La Jornada al Pati Manning va ser tancada per David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona i Manel Vila i Moltlló, director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat.

Durant el matí de divendres es va dur a terme la segona i última sessió interna de la Taula, que va abordar les "propostes d'intervenció de la comunitat internacional per millorar l'efectivitat dels mecanismes de protecció per als líders socials i els defensors de drets humans a Colòmbia".

L'Acord de Pau signat entre el govern colombià i els representants de les FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo) ha creat institucions i mecanismes que els experts valoren de manera molt positiva. No obstant això, aquestes mesures necessiten ser implementades de manera ràpida i fidel al que s'ha acordat perquè cessin els assassinats de defensors i defensores de drets humans i, en general, la violència que assola el país, per aconseguir finalment una veritable pacificació amb la intenció del respecte dels DDHH i al desenvolupament integral de Colòmbia. En aquest sentit, es va subratllar la importància de la recent lliurament definitiu de les armes per part de les FARC-EP, el valor de la Mesa de conversaciones que s'ha instal·lat entre el govern i l'ELN (Ejército de Liberación Nacional), el segon moviment de guerrillers més poderós del país, i el paper que jugaran les eleccions presidencials que tindran lloc el proper any.

Perquè la pau sigui efectiva a Colòmbia són necessàries una gran participació de la societat civil i una voluntat política ferma, que derivi d'un govern que gaudeixi d'un ampli suport popular. Sense aquests importants factors, el risc que la pau pugui fracassar serà molt concret.

Francesco d'Amico

jornadestaulacolombia2