bertacaceres1La setmana passada el Banc Holandès de Desenvolupament (FMO) i el Fons Finlandès per a la Cooperació Industrial (FinnFund) van retirar definitivament el seu suport a la construcció de la presa hidroelèctrica Agua Zarca, impulsada per l'empresa Desarrollo Energéticos Sociedad Anónima (DESA).

La difunta capdavantera ambientalista Berta Cáceres, al costat del Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Hondures (COPINH), es va oposar fèrriament a la implementació d'aquest projecte, a causa que amenaçava el patrimoni natural, cultural, econòmic i l'hàbitat funcional del poble Lenca a Hondures, posant en greu risc el sagrat riu Gualcarque.

La polèmica entre la comunitat i les empreses es va aguditzar després que el 3 de març de 2016 Berta Cáceres fos assassinada a casa seva i la notícia assumís una ressonància mundial.

Malgrat aquesta victòria, el COPINH denuncia que l’FMO i FinnFund han ignorat les seves recomanacions sobre un abandó responsable del projecte i que, al contrari, segueixen promovent un procés de presa de decisions sobre el projecte hidroelèctric que pot generar més violència i repressió. Aquest procés contempla la impunitat pels assassinats i crims comesos i la invisibilització de la responsabilitat de l'empresa DESA i l'estat d'Hondures per la violència a la zona. D'igual forma, a la seva declaració pública, l’FMO i FinnFund no es consideren responsables de la mort i les violacions de drets humans que s'han desencadenat com a conseqüència del projecte.

El portaveu de la Misión de Apoyo Contra la Corrupción i la Impunidad en Hondures (MACCIH), Juan Jiménez, va afirmar que el seu comitè i la Fiscalia Especial de Etnies i Patrimonio estan investigant "aspectes de corrupció vinculats als contractes i concessions" atorgats a Agua Zarca. Recordem que per aquest cas les autoritats hondurenyes van detenir l'octubre de 2016 l’exviceministre de Recursos Naturals Darío Roberto Cardona, qui és acusat d'aprovar el 2013 una modificació a la llicència ambiental atorgada el 2011 pel fiscal adjunt d'Hondures, Rigoberto Cuellar, quan aquest era secretari de Recursos Naturales i Ambiente, amb la finalitat d'augmentar la capacitat d'energia d'Agua Zarca de 16 a 21,7 megavats.

No obstant això, DESA assegura haver seguit "dintre del termini i en la forma escaient" tots els processos per obtenir la llicència ambiental. Assenyala, a més, que va realitzar una consulta a les comunitats indígenes prèvia a la instal·lació del projecte, tal com estableix la llei hondurenya.

Des de Justícia i Pau seguim denunciant les situacions de violacions de drets humans que afecten Hondures, tal com vam fer en el cas de l'assassinat d'Antonio Trejo. Després de rebre la bona notícia de la victòria aconseguida per Berta Cáceres i el COPINH, demanem a l'estat hondureny que segueixi investigant perquè els crims al país no quedin impunes. A més, demanem a les empreses i als bancs involucrats que reconeguin la seva vinculació i responsabilitats amb les vulneracions de drets ocorregudes.

bertacaceres2