nota premsa MalenoCompartim la nota de premsa elaborada per la Coordinadora d'ONGD d'Espanya i la plataforma #MigrantesConDerechos, de la qual Justicia y Paz España n'és part.

 

 

 

27 de febrer de 2018.- L'absència d'una resposta col·lectiva europea a la situació de les persones movent-se dins i a través del Nord de l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Europa està causant caos, confusió, patiment innecessari i vulneracions de drets.
Un punt crític en els fluxos cap a Europa és l'encreuament de la Mediterrània, el lloc més perillós i mortífer de les rutes migratòries actuals del planeta. Freqüentment, la vida de les persones corre perill. Què hem de fer enfront trucades d'auxili quan es tracta de persones en perill de mort a pocs quilòmetres d'Europa? Nosaltres ho tenim clar, salvar vides és un imperatiu moral i legal bàsic.

En aquest sentit, la societat civil ha reaccionat amb una mobilització generalitzada durant aquestes setmanes demanant al Govern d'Espanya que canviï la seva actitud i defensi a la investigadora i periodista Helena Maleno. De tal manera, el Defensor del Pueblo en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha preguntat per escrit al Ministeri de l'Interior sobre la procedència de la informació que sustenta la investigació al Marroc de l'activista espanyola Helena Maleno per les seves trucades a Salvament Marítim. Fins ara no hi ha resposta oficial.

L’Helena va declarar el 31 de gener davant del jutge del Marroc que investiga les seves activitats. Després de la seva declaració i a la vista de la informació que figura en l'expedient, el jutge decidirà si arxiva el cas o si obre un judici contra ella.

Espanya està darrere de la investigació judicial al Marroc. El Ministeri de l'Interior, en concret, la Unitat de Xarxes d'Immigració Il·legal i Falsedats Documentals, va elaborar un informe al 2016 acusant Maleno d'un possible delicte de tràfic de persones, un informe que van enviar a la Fiscalia espanyola i al Marroc sol·licitant que investiguessin. La Fiscalia espanyola va arxivar el cas al 2017 per entendre que les seves trucades a Salvament Marítim salven vides i que salvar vides no és cap delicte. No obstant això, sorprenentment, les autoritats espanyoles no van comunicar al Marroc la decisió de la Fiscalia a Espanya i amb això, el seu desinterès en prosseguir la investigació judicial que la policia havia sol·licitat.

La política migratòria a les nostres fronteres posa el focus en frenar les arribades. La criminalització de l'activitat de l’Helena Maleno només s'entén des d'aquest prisma, desatenent el fet que les seves trucades a Salvament Marítim salven vides. Així, s'apunta com a culpables de la situació a aquells qui desenvolupen una acció humanitària. La solidaritat es persegueix i es castiga, sinó com entenem l'assetjament sofert per les ONG de rescat a la Mediterrània com Proactiva Open Arms.

Moltes persones continuen emprenent perillosos viatges a Espanya i Europa per mar, sovint embarcant al Marroc. Espanya ha de mantenir les seves operacions de recerca i rescat per seguir salvant vides i la col·laboració per a això de l’Helena Maleno ha estat clau en aquests anys. Salvar vides, no el control de les fronteres, ha d’ésser la prioritat a l'Estret.

Les nostres entitats consideren que a la defensora dels drets humans, Helena Maleno, la persegueixen per fer el més genuí i autèntic que pot fer un ésser humà, salvar vides. Ella ho fa mentre d’altres les abandonen. Estem atents i convidem a la societat civil en general a què també ho faci cap a tot el relacionat amb aquest procés judicial, alhora que expressem el nostre rebuig inequívoc a aquest judici.

 

Contacte
Migrantes con Derechos: Cristina Manzanedo (670.73.25.75)
Coordinadora de ONGD España: Amanda Andrades (91.523.49.05 - 695.94.03.70)