frontera irlanda“Una frontera autèntica faria molt de mal.” Aquest és el missatge que vint-i-cinc secretaris generals de la Comissió Europea de Justícia i Pau van extreure de la seva reunió anual els dies 9, 10 i 11 de febrer a Irlanda del Nord. Les xerrades entre activistes de pau, Església i dirigents polítics durant la reunió es van centrar en el potencial impacte del Brexit en el Good Friday Agreement 1998. La Xarxa Europea de Justícia i Pau està composta per més de trenta comissions nacionals que treballen a la base del Catholic Social Teaching. L’arquebisbe Jean-Claude Hollerich, de Luxemburg, és actualment president d’aquesta xarxa, compromesa en la recerca i el debat públic en les matèries relacionades amb la justícia social, la construcció de la pau i la protecció de l'entorn.

Entre els participants hi havia els interlocutors Monica McWilliams, acadèmica d’Irlanda del Nord i ex-política; el ministre presbiterià Ken Newell; l'historiador Eamon Phoenix; la superiora de les Germanes de l’Adoració de Belfast, mare Mary Josephine; autèntica Ed Petersen, de Clonard Peace and Reconciliation Mission, i el bisbe Noel Treanor, de la diòcesi Down and Connor.

L'anterior Mayor de Belfast i membre de l'Assemblea Irlandesa del Nord, Alban Maginness, va fer un discurs clau a la reunió europea. Va explicar la rellevància del Good Friday Agreement de 1998, fonament del procés de Pau d’Irlanda del Nord. Fixa l’abast de l’estatus d'Irlanda del Nord dins del Regne Unit, les relacions entre el Regne Unit i la República d'Irlanda i les relacions entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda. Inspirat pel procés d'integració d’Europa, ell pensa que si tots dos, la República d'Irlanda i el Regne Unit, són membres de la Unió Europea, aleshores amb el Brexit s’arriscarien a perdre els seus fonaments. El retorn d'una autèntica frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord seria especialment perjudicial per a l'economia i per a l’estabilitat política dins d’Irlanda del Nord. Aquest resultat de fet presentaria un risc seriós per a la pau i la reconciliació i elevaria un altre cop el nivell de violència entre comunitats. Evidentment es necessita una solució precisa, clara i inequívoca per evitar una autèntica frontera. Els participants a la trobada de Justícia i Pau estan d’acord a transmetre aquest missatge als seus comandaments polítics nacionals i europeus.

Elements més llunyans en l'ordre del dia de Justícia i Pau van ser l’adopció d'una declaració sobre la situació crítica del Nord de Síria, una decisió sobre cooperació més propera al moviment global catòlic sobre el clima i relacions ecumèniques més profundes. Amb la vista posada en les pròximes eleccions europees del 2019, Justícia i Pau d’Europa enfocarà les seves activitats cap a quatre àrees de prioritat: exportació d'armes des dels estats membres de la UE, respecte per drets humans a les empreses multinacionals, feina apropiada i en bones condicions per a treballadors emigrants dins de la UE i reducció de residus alimentaris en el mercat únic europeu.