trobada catalano balearEls dies 8 i 9 de juny ha tingut lloc a Manresa la Trobada anual catalanobalear de Justícia i Pau de Catalunya 2018, amb el lema “Aturem la guerra, construïm la pau”.

Amb aquesta Trobada, Justícia i Pau ha celebrat els 30 anys de la seva activitat a Manresa i 50 a Catalunya, des que va ser creada a Barcelona el 1968.

La Trobada ha estat dedicada, mitjançant diferent ponències i debats, a reflexionar sobre els conflictes armats existents avui el món així com la seva relació amb el negoci de les armes i la depesa militar mundial, que arriba actualment a 1,7 bilions d’euros. S’ha examinat també l’impacte d’aquests conflictes en la població civil i les seves seqüeles de sofriment, pobresa i de generació de migracions i refugiats. S’ha volgut també donar a conèixer les principals campanyes de la societat civil per afavorir el desarmament i la pau. Una de les idees principals més repetides ha estat que la seguretat humana i la pau en el món no poden assegurar-se mitjançant el manteniment d’exèrcits o el desenvolupament i comerç d’armes, sinó mitjançant la cooperació i la confiança recíproca entre els pobles i la promoció del desenvolupament, la democràcia i els drets humans.

La Trobada va començar amb la inauguració, al Casino Manresa, de l’exposició “Refugiats, per què”, de Fundipau, a càrrec del director d’aquesta entitat, Jordi Armadans. L’exposició es podrà visitar fins el 22 de juny. Va anar seguida d’una “Caminada per la Pau” per el centre de Manresa, durant la qual es va fer memòria de manresans que són avui punt de referència en el treball per la pau, la justícia, la veritat i la solidaritat: Amat i Piniella, Josep Ma Planas i Flors Sirera, així com el pensament intercultural de Raimon Panikkar.

A la Trobada hi han participat més vuitanta persones, incloent membres de la major part de comissions territorials de l’entitat arreu de Catalunya: Barcelona, Badalona, Manresa, Cervera, Girona, Lleida, Sant Just Desvern... En l’acte inaugural hi van participar el bisbe de Vic, Monsenyor Romà Casanova i la regidora de solidaritat de l’Ajuntament de Manresa, Sra. Àngels Santaolària, a més del president de Justícia i Pau de Manresa, Sr. Domènec Cucurella i el coordinador català de l’entitat, Sr. Albert Quintana.

La Trobada ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, el bisbat de Vic, la Cova de Manresa, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i

Fundipau, així com la participació de diferents entitats de la ciutat, com ara:
Càritas Manresa, el Consell de Solidaritat de Manresa, Òmnium Cultural, el grup Memòria Històrica, el grup Vivàrium Manresa, el Col·legi de Periodistes, la Comunitat Islàmica de Manresa i el grup musical T’Embolica la Troca.


Justícia i Pau Manresa
Manresa, 11 de juny de 2018.