El dilluns dia 3 de desembre, dins del marc del cicle de conferències del Dilluns dels Drets Humans, organitzat per Justícia i Pau amb Cristianisme i Justícia, Càritas Barcelona, Mans Unides i el Grup de Juristes Roda Ventura, es va realitzar la conferència “Llibertats emmordassades”.

Aquesta sessió va gaudir de la participació d’Albert Elfa, periodista de TV3 que actualment està treballant en un documental sobre la llibertat d’expressió, i Joan Baucells, professor de dret penal de la UAB. Els oradors aportaren visions diferents sobre l’efecte social que han tingut els canvis legislatius, un des del punt de vista del periodisme, mentre l’altre, des de la seva posició d’expert en dret penal, va explicar els detalls més jurídics de la llei.

El primer ponent va ser Albert Elfa, qui va donar un gran nombre d’exemples de casos en què la llibertat d’expressió s’havia vist legalment restringida i va comentar l’augment de les acusacions d’exalçament del terrorisme derivades de l’aplicació de l’anomenada “Llei mordassa”: l’any 2011, any de la fi de l’acció armada d’ETA, va haver un acusat d’exalçament , mentre que l’any 2017 n’hi va haver 71. Exposà també que la repressió s’ha generalitzat des del 2015, any en què es va aprovar la polèmica llei, però que sempre hi ha hagut col·lectius que han patit més represàlies que d’altres. Alguns d’aquests col·lectius són els antisistema o els mitjans de comunicació privats finançats per microcrèdits, com La Directa, que són qui tendeixen més a denunciar l’statu quo. En relació als afectes directes de la llei, el periodista lamentava que els jutges tinguin l’opció de no tenir en compte el context en el qual s’han produït els actes que jutgen, ja que sense considerar aquests fets és més fàcil incriminar i acusar les persones que els han comès. Finalitzava la seva presentació enfocant-se en el paper i el poder de les xarxes socials. Exposava que una eina tant poderosa per a la llibertat d’expressió com aquesta ha sucumbit al poder de la repressió estatal. Va fer especial èmfasi en el poder de les fake news i va acabar recordant els casos de censura ocorreguts a Turquia, la Xina o l’Iran, on Google ho permet i per tant n’és còmplice.

Joan Baucells en el seu torn de paraula va centrar-se en els orígens i els afectes del que ell considera un “paquet legislatiu” per a la desmobilització social. Des del començament de la crisi econòmica fins el 2015, Espanya es trobava en un moment de mobilitzacions i protestes constants que el govern necessitava “tranquil·litzar”. Per tal d’acabar amb les mobilitzacions es van redactar i aprovar la Llei Orgànica 1/2015, que reformava el Codi Penal, i la Llei Orgànica 4/2015, de Protecció de la Seguretat Ciutadana, popularment coneguda com “Llei mordassa”. El professor exposà els motius que el porten a considerar aquest paquet legislatiu com un intent de recuperar la repressió clàssica dels règims autoritaris. Destacà les grans semblances entre les lleis aprovades l’any 2015 i lleis vigents en l’època franquista, tot i que emfatitzà que algunes d’aquestes lleis actualment tenen unes condemnes majors que les previstes durant la dictadura, ja que en dictadura es consideraven sancions administratives i actualment les penes es recullen al Codi Penal. L’expert en dret penal lamentà la gran ambigüitat amb la què es van redactar aquestes lleis, que permeten que els jutges, sense tenir en compte el context, interpretin amb gran subjectivitat els fets denunciats, denunciant la desprotecció ciutadana que això provoca. Finalment va destacar les elevades sancions econòmiques que comporta l’incompliment de les lleis i les encara més elevades multes per reincidència que suposen una gran arma de desmobilització social.

Després de les ponències es va dur a terme una ronda de preguntes on el públic es va mostrar molt interessat i participatiu.

El debat va ser moderat per Luca Gervasoni, codirector de Novact i president de Lafede.cat.

La pròxima conferència del Dilluns dels Drets Humans es realitzarà el proper dilluns 14 de gener i portarà per títol “De la post-veritat a la post-democràcia”.

Podeu veure el vídeo complet de l'acte aquí