18D dia migrantAmb motiu del Dia Internacional del Migrant, celebrat cada 18 de desembre, compartim la nota de premsa elaborada per la xarxa Migrantes con Derechos.


 

 

Corregir el rumb de les decisions polítiques i dels discursos públics sobre migració 

18 de desembre de 2018.- Davant la celebració del Dia Internacional del Migrant i una setmana després de la ratificació a Marràqueix per part de més de 150 països del primer Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular, les entitats que integrem la xarxa Migrantes con Derechos -Càritas, CONFER, Justicia y Paz, i la Comisión Episcopal de Migraciones- reafirmem el nostre suport a l'èxit de la comunitat internacional per avançar en l'objectiu de gestionar els fluxos migratoris a nivell global.

No obstant, lamentem el fracàs que suposa la retirada del Pacte de diversos països del Nord, ja que la decisió obre una perillosa esquerda en l'esperit d'unitat i solidaritat tan necessari per garantir una acció coordinada, per sobre de fronteres i polítiques nacionals, a la tasca inajornable de protegir les vides i els drets dels migrants i refugiats.

Recordem que la celebració d'avui commemora l'adopció, per part de l'Assemblea General de les Nacions Unides, de la Convenció Internacional per a la protecció internacional dels drets de tots els treballadors migrants i els seus familiars, un text que ni Espanya ni cap dels Estats membres de la Unió Europea han signat encara.

Queda molt camí per recórrer per parlar d'una migració que sigui autènticament segura, ordenada i regular, i evitar que el Pacte recentment assolit es converteixi en paper mullat. Per aquest motiu, instem a corregir el rumb preocupant que, tot i les bones intencions proclamades a Marràqueix, manifesten les decisions polítiques en matèria de migració que se segueixen adoptant tant al nostre país com en el conjunt de la Unió Europea.

De nou, censurem unes polítiques migratòries on l'enfocament basat en la seguretat i el control de fronteres segueix primant sobre els aspectes humanitaris i socials. Unes polítiques que converteixen les tanques i les aigües de la Mediterrània en espais de mort, sofriment i vulneració de drets, en lloc de transformar-los en una oportunitat per a l'acollida i l'hospitalitat.

Diem no a les devolucions de migrants realitzades sense les garanties establertes en els procediments relatius a la identificació de cada persona, sense verificar les seves circumstàncies personals o sense prestar informació en una llengua que sigui entesa per les persones nouvingudes. I diem  no al fet que es perpetuïn els mateixos errors en què incorren ara uns responsables polítics que denunciaven aquestes pràctiques quan eren a l'oposició i que prometien eradicar-les.

Reclamem coratge polític per acabar amb els llimbs legals que afecta un nombre creixent de menors immigrants no acompanyats, alhora que denunciem la resistència a mobilitzar els recursos indispensables per finançar tant l'acollida i integració al nostre país dels migrants com per incidir en les causes del problema mitjançant una adequada dotació de fons per a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament.

Rebutgem l'escandalosa política de braços caiguts per la qual s'abandona a la seva sort en aigües internacionals a pesquers espanyols que, donant exemple de sentit humanitari, auxilien embarcacions amb migrants a punt de sotsobrar.

I diem rotundament no a la successió d'irresponsables declaracions públiques en contra de les persones migrants, que, amb un perillós accent discriminatori, racista i xenòfob, pretenen obtenir suport electoral a força de difondre falsos rumors i prejudicis que només busquen estigmatitzar l'altre i intoxicar la convivència social i les relacions en els nostres barris.

Com alertava al setembre passat el Papa Francesc al congrés mundial sobre racisme i xenofòbia organitzat per la Santa Seu i el Consell Mundial de les Esglésies (WCC), «vivim temps en què semblen revifar i difondre sentiments que molts consideraven superats. Sentiments de sospita, de por, menyspreu i fins i tot d'odi davant d'individus o grups considerats diferents a causa del seu origen ètnic, nacional o religiós i, com a tals, no considerats prou dignes de participar plenament en la societat ».

«La gravetat d'aquests fenòmens -afegia el Papa- no pot deixar-nos indiferents. Tots estem cridats, en les nostres respectives funcions, a conrear i promoure el respecte de la dignitat inherent a tota persona humana, començant per la família, el lloc en què s'aprenen des de molt aviat els valors de compartir, de l'hospitalitat, de la germanor i solidaritat ».

Com a entitats d'Església que acompanyem als migrants compartint les seves esperances i frustracions, defensem un model de convivència basat en la convivència intercultural, en la integració i en l'acollida fraterna al qual arriba i es troba en situació de major vulnerabilitat. Som Església samaritana que auxilia el desvalgut, sense preguntar pel seu origen, el seu credo o la seva condició.

En vigílies del Nadal, quan commemorem el naixement a Betlem d'un Nen els pares van ser exclosos perquè no tenien lloc a l'hostal i empesos després a l'exili, urgim a les nostres comunitats ia tots els ciutadans a examinar les seves actituds personals i comunitàries, ia renovar seva capacitat d'acollida i hospitalitat cap a les persones migrants. L'Amor, que tot ho pot, és la millor resposta als que només semblen disposats a enrarir la convivència en pau.


Contacte per premsa

CONFER: Eva Silva (91 519 36 65) / Justicia y Paz: Montserrat Serrano (91.506.18.28)

SJM: Daniel Martínez Díez (686.27.06.34) / Cáritas: Angel Arriví (91.444.10.16 - 619.04.53.81)