pena de mort

Durant el Vll Congrés Mundial contra la pena de mort celebrat a Brussel·les, el Papa Francesc ha volgut pronunciar-se sobre aquesta pena, encara usada en molts països del món.

El Papa inicia el discurs posant èmfasi en el fet que “tant per creients com per no creients, cada vida humana és un bé i la seva dignitat ha de ser custodiada sense excepcions”. Continua afirmant que “la pena capital suposa una greu vulneració al dret de la vida”.

El Sant Pare manifesta que valora positivament la tendència dels Estats d’apostar por la vida humana i abolir la pena de mort de les seves legislacions penals, ja que, segons el Pontífex, “la vida humana és un do que hem rebut, el més important i font de tots els altres dons i drets, com a tal, necessita ser protegit”.

Un altre punt a destacar és la importància de donar l’oportunitat al condemnat de penedir-se de les seves accions i tenir la possibilitat de reparar el dany causat. Per això, el Papa aposta per una justícia restaurativa. En aquest sentit, tot i ser conscient dels greus delictes que ocasionen grans danys a la societat i atempten contra el bé comú, el Pontífex ha volgut destacar els mitjans dels quals disposa el sistema de justícia per donar la possibilitat al condemnat de reparar aquests danys i poder canviar de vida.

En la mateixa línia, segons el Sant Pare, “no es pot abandonar mai la convicció d’oferir al culpable d’un crim la possibilitat de penedir-se”. Però això la pena de mort no ho permet, ja que “priva al condemnat de l’oportunitat de tornar a abraçar a la comunitat que ha perjudicat mitjançant les seves accions”.

El Papa reconeix que, tot i que l’Església sempre ha defensat el dret a la vida, “la seva visió sobre la pena de mort ha madurat al llarg del temps”, per aquest motiu, ha modificat el Catecisme de l’Església Catòlica en aquest sentit.

Per acabar, ha puntualitzat que “l’objectiu de l’abolició de la pena de mort en l’àmbit mundial representa una valenta afirmació del principi de dignitat de la persona humana”.

 

Podeu consultar el discurs sencer en aquest enllaç.


Genís Costa Ribalta