Entre els dies 3 i 5 de maig Justícia i Pau Copenhaguen va organitzar una gran conferència sota el títol “El Bé Comú i els nostres Mars Comuns”. Aquesta conferència va agrupar a un públic ampli i internacional provinent de l’església catòlica, des d’Europa i més enllà. Representants de l’església, la ciència, els negocis i la societat civil es van trobar per valorar els reptes als quals fan front els nostres oceans, mars i costes. Les diverses presentacions durant la conferència també van explorar l’impacte del canvi climàtic i el dany ecològic a les vides d’aquelles comunitats i pobles que depenen de la bona salut dels mars. 

A la llum de l’encíclica del Papa Francesc Laudato Si’, els organitzadors1 van tractar aquests temes des d’un ampli ventall de perspectives. Aquest enfocament integrat incloïa presentacions sobre temes com: la pressió sobre els oceans causada per la contaminació i la sobrepesca; l'escalfament global i la pèrdua de biodiversitat que produeix; els programes de sostenibilitat de la indústria marítima mundial, incloent-hi el relat dels pescadors sobre els reptes que afronten les comunitats i la indústria pesquera; els riscos per als hàbitats naturals i les comunitats vives a través de les activitats mineres al mar; el potencial per generar energies renovables a alta mar; les creixents amenaces i dificultats per a la gent de mar i el fenomen global de l’esclavitud en algunes parts de la indústria pesquera.

El cardenal Peter Turkson, prefecte del Dicasteri per la Promoció d’un Desenvolupament Humà Integral va llegir un missatge del Sant Pare als participants de la conferència. En el seu missatge, el Papa Francesc feia una crida a la justícia intergeneracional i al diàleg per poder desenvolupar respostes més efectives a “les amenaces causades per la gestió injusta dels nostres mars i la manipulació criminal de les indústries marítimes”.

En un dels primers discursos de la conferència, Peter Thomson, el primer Enviat Especial de les Nacions Unides pels Oceans, va identificar cinc reptes concrets pels oceans: la contaminació per fertilitzants, metalls, plàstics i altres residus; les pràctiques de pesca insostenible, amb unes subvencions de 20.000 milions de Dòlars per any; l’escalfament dels oceans i la consegüent pèrdua de biodiversitat, esculls de corall així com la seva desoxigenació i acidificació. Thompson també va expressar la seva esperança que les converses sobre el clima que enguany se celebren a Santiago de Xile presentaran una gran oportunitat per promoure una protecció encara més eficaç dels oceans. El Comissari Europeu pel Medi Ambient, Afers Marítims i la Pesca, Karmenu Vella, va presentar en un vídeo missatge l’estratègia de la Unió Europea pels oceans, que té com a objectiu enfortir la governança internacional dels mateixos per promoure una “economia blava” i donar suport a les activitats de recerca.

Amy Echeverria, presidenta fundadora del Global Catholic Climate Movement (GCCM), va insistir, durant la seva intervenció, en la necessitat de desenvolupar una major intimitat amb la creació, un estil de vida sostenible i a “sumar les nostres veus com a defensores dels oceans”. Mons. Joe O’Donell de l’Apostolat del Mar va presentar exemples concrets de com l’església està “navegant amb la gent de mar” i proporciona ajuda concreta i suport espiritual a aquesta part de la humanitat internacional i, sovint, explotada.

En les seves conclusions durant el segon dia de la conferència, el president de Justícia i Pau Europa, el bisbe Noel Treanor de Down i Connor (Belfast), Irlanda, va ressaltar la “puntualitat” de la conferència donat el moment històric actual i destacà l'àmplia inclusió de la conferència pel que fa a la varietat de participants. Així mateix, va assenyalar que, inspirats per la fe, basats en la ciència i enriquits per contribucions de la investigació, la indústria, el transport marítim, la indústria pesquera, etc., els actes de la conferència han suposat una contribució vital per promoure una major conscienciació de la societat, entre generacions i en tots els camps de l’empresa humana per promoure una millor cura dels oceans i de la creació en general. Va destacar també la importància de l’èmfasi del Papa Francesc en la contemplació, concretament la contemplació mitjançant la pregària de la creació i el cosmos per a la promoció del diàleg entre la fe, la ciència i la indústria i entre tots aquells sectors que interactuen amb els mars.

El diumenge 5 de maig, el cardenal Peter Turkson va celebrar una missa especial de Stella Maris, juntament amb els participants de la conferència a bord d’un vaixell de la costa de Copenhaguen.

En la seva reunió del mateix 5 de maig, els secretaris generals de les comissions de Justícia i Pau a Europa van prendre la decisió de dedicar l'acció anual de la Xarxa Europea de Justícia i Pau pel 2020 al bé comú dels mars.

Així doncs, l’any que ve, 2020, la Xarxa Europea de Justícia i Pau desenvoluparà una acció concertada I comú pel bé comú dels mars.


1. La conferència va ser co-organitzada per Justícia i Pau Europa, Justícia i Pau, Dinamarca, el Global Catholic Climate Movement, l’Apostolat del Mar Stella Maris i el Dicasteri Vaticà per la Promoció d’un Desenvolupament Humà Integral.