Trobada Europea 2019Entre l'11 i el 14 d’octubre va tenir lloc la trobada anual de la Conferència de les Comissions Europees de Justícia i Pau, enguany celebrada a Bratislava (Eslovàquia).

A continuació, compartim amb vosaltres la declaració final resultant d'aquesta trobada, en la qual ens hi va representar el nostre president, l'Eudald Vendrell.

 

 


Europa convivint plegada - Lliçons des d’Eslovàquia
Pau, justícia i veritat després de la caiguda del Teló d’Acer


Amb la caiguda del Teló d’Acer crèiem que s’havia aconseguit la llibertat. Trenta anys després, observem que la llibertat, la justícia i la reconciliació impliquen més que enretirar els telons d’acer. Ara ens adonem que la llibertat és un projecte inacabable en el qual hem de treballar cada dia.

Hem après que escoltar les històries, sobretot les més doloroses, dels qui han patit i han afrontat riscos, és el punt de partida cap a la llibertat. Tanmateix, la llibertat només és possible a través d’un procés real i profund de reconciliació i de la possibilitat del perdó. En el cas d'Eslovàquia, hem après que la declaració la veritat i obtenir justícia per a les persones que van ser víctimes del règim comunista és fonamental per tal d’aconseguir una societat lliure, que respecti el valor i la dignitat inherents de cada ésser humà.

Per exemple, els antics presos polítics sofreixen degut a la manca de reconeixement pels seus sacrificis realitzats a favor de la llibertat i no disposen de pensions que els permetin viure. A més, les persones que formaven part del règim comunista continuen definint la societat avui en dia. La manca de persecució judicial dels delictes del comunisme, limita la capacitat de crear una societat lliure, justa i socialment cohesionada.

Tot i que les fronteres de filferro amb pues de l’època comunista s’han suprimit, hi ha altres fronteres que ens enfronten. En el cas d’Eslovàquia, concorren moltes desigualtats socials, com la d’una població envellida que se sent aïllada per la manca de suport personal i de recursos suficient. A més, el 16% de la població viu en la pobresa, incloses les famílies monoparentals i les famílies amb més de tres fills, les quals presenten un risc elevat. La comunitat gitana representa també un repte per a la llibertat. A causa de la discriminació, les persones gitanes tenen dificultats per accedir a l’educació, al sistema de salut, a l’habitatge social i a l’ocupació. La solució no és només econòmica i requereix la construcció d’una comunitat. Un altre exemple és la situació de la migració (immigració i emigració) i el nacionalisme creixent, reptes del do de la llibertat.

Els reptes que hem descrit no són únicament per a Eslovàquia, sinó que són problemes per a Europa en conjunt. Tots ens enfrontem a problemes amb la pobresa i l'exclusió, la migració i les injustícies del passat. Ens cal treballar junts de forma solidària per trobar solucions comunes a aquests reptes de llibertat.

Com a Església, ens orientem a la creença que tot ésser humà està fet a imatge de Déu. Així, cal respectar cada persona i protegir la seva llibertat, especialment protegir la llibertat dels pobres i dels qui estan en desavantatge, exclosos i desafavorits. Com a Justícia i Pau Europa, hem après de l’experiència europea del totalitarisme, i que la llibertat d’expressió, creença, propietat i moviment són crucials per reconèixer la imatge de Déu en totes les persones.

A partir d’aquests valors, veiem el nostre paper com a Comissions de Justícia i Pau d’Europa a estimular i animar l’Església, els governs, els grups cívics i tots els ciutadans en la promoció de la pau, la justícia i la veritat. Aquesta tasca s’ha de realitzar a nivell individual d’escolta i creació de relacions, però també a nivell estructural de la presa de polítiques públiques i públiques. En particular, l’educació (és a dir, l’ensenyament de la història i el seu impacte en l’actualitat), així com la promoció del pensament crític i d’espais segurs de diàleg són essencials per a una Europa lliure definida pels drets humans, la reconciliació i la solidaritat.

Bratislava, 14.10.2019

 

Trobada Europea 2019